Ibland slickas det på tallriken här hemma. Denna enkla rätt är en anledning till att göra det! Använd antingen kyckling-, fläsk- eller fläskytterfilé.
Perfekt fredagsmat eller till söndagskvällen. Innehåller också favoritkryddan –rosmarin!
Ursprungsreceptet är en kycklingrätt, (Kyckling á la Dufwa) som jag fått av svärfar. Jag gjorde en annan variant, bytte ut kycklingen mot fläskytterfilé samt ostgratinerade rätten i ugnen. Ursprungsreceptet finns avbildat sist i detta inlägg.
Portioner: 4 st
Ugn: 170 grader i cirka 20-30 minuter
Det här behöver du
1 st uppskuren fläskytterfilé
1 burk skivade champinjoner
1 dl vatten
3 dl grädde, 40 %-ig
2 msk kalvfond
6-8 st soltorkade tomater i olja
1,5 tsk torkad rosmarin
1 tsk sambal olek
smör att steka i
2 dl riven smakrik ost, ex-vis Kvibille cheddar
(ev 1 tsk Maizena att reda med)
Gör så här
Sätt ugnen på 170 grader. Skiva upp fläskytterfilén i slantar och stek dem i smör. Stek även champinjonerna i smör. Spara stekflottet! Lägg över köttet och champinjonerna i en ugnsform. Strössla över finskurna soltorkade tomater.
Blanda vatten, grädde, kalvfond, rosmarin, sambal olek och stekflott i en gryta, samt gärna lite oljan/kryddorna från de soltorkade tomaterna. Värm upp och låt puttra något. Red eventuellt med någon tesked, (inte mera) Maizena. Häll över den varma såsen i ugnsformen. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter.
Servera med exempelvis pasta penne eller tagliatelle och en krispig sallad.
Nu vet jag alltså vad det blir för middag på söndag! Tack!
Pingback: Potatisstubbar med gratinerad fläskytterfilé - matochbakverkstan