Glace au four

F R E D A G S F E E L I N G var det här! Lite gott i glaset och en nygjord glace au four till dessert.

En hembakad sockerkaka till övers? Eller kanske en köpt sockerkaka? Spelar inte, för mig, så stor roll. En god klassisk dessert med sockerkaka i botten, följt av bär, glass och ett marängtäcke. Man gräddar den i några få minuter med ugnsluckan på glänt tills marängen fått fin färg, utan att glassen smälter.

Till fyllningen har jag tinat bär från frysen. Dekorerad med lite färska jordgubbar. Mums!

glace au four

Ugn: 250 grader grill eller övervärme.

Det här behöver du

SOCKERKAKA

Hemgjord eller köpt

MARÄNG

3 st äggvita

2,25 dl strösocker

4 droppar färskpressad citronsaft

FYLLNING

1 förpackning jordgubbar, cirka 250 g

1 förpackning hallon, cirka 250 g

0,5 dl råsocker/rörsocker

2 lime

1,5 liter vaniljglass

Gör så här

Maräng Separera äggvitorna från gulorna, (se upp så det inte kommer någon gula i vitorna). Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke. Vispa tills det blir ett mjukt skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.

Fyllning Skiva sockerkakan i cirka 3 cm tjocka skivor. Fördela ut skivorna i botten av en ugnsform med hög kant. Dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1 lime. Fördela bären över den skivade sockerkakan. Skiva eller skeda över den djupfrysta glassen i ett lager över bären. Bred ut marängen så att den täcker glassen och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen börjat få färg, (cirka 4 minuter). Håll koll!

Maräng

Fördela ut bär över sockerkaksbitarna.

Fördela ut bär över sockerkaksbitarna.

Toppa med glass...

Toppa med glass…

...och maräng.

…och maräng.

Efter 4 minuters gräddning med ugnslucka på glänt.

Efter 4 minuters gräddning med ugnslucka på glänt.

glace au four

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Glace au four

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *