Kycklingpaj

Ibland är det enklaste, det godaste. Som den här krämiga kycklingpajen. Använd Maizena i fyllningen för att få den rätta konsistensen. Variera gärna smaksättningen, tillsätt eventuellt lite chilisås …eller lite svamp, eller vad du vill! 🙂

Jag har alltid frysen full med riven ost. Jag handlar smakrika ostar, ofta när det är erbjudande i butik, river själv och lägger i mindre påsar. Ibland har jag en hel låda full i frysen med ostpåsar. Jag gillar inte den färdigrivna osten i butik, förutom Allerums färdigrivna. Den är väl den enda jag kan tänka mig. Ibland vet jag inte riktigt vilken ost som finns i respektive påse, när jag lagar mat, men det brukar inte ha någon betydelse. Jag vet ju alla gånger att den är smakrik. Oftast handlar jag lagrad prästost, eller västerbottensost i bit och river. Mmmmm….

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Ugn: 200-225 grader

Antal: 1 st paj

Pajdeg, (en rejäl degbit)

225 gram tärnat kylskåpskallt smör

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

3-4 msk kallt vatten

Fyllning

600 g tinad/färsk kycklingfilé, (cirka 3 st filéer)

2 st schalottenlök

1 stor gul paprika

5 dl creme fraiche, 34 %-ig

2 msk maizena

1 tsk sambal oelek

salt, en nypa

svartpeppar, nymalen

0,5 tsk paprikapulver

Topping

ost, smakrik riven

Gör så här

Deg: Nyp ihop smör, mjöl och salt till fina smulor. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten och uppför innanför kanten på en pajform. Nagga degen med en gaffel och ställ in i frysen i 10 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på cirka 200-225 grader i cirka 15 minuter.

Fyllning: Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skär paprikan i mindre bitar. Bryn kycklingen i en klick smör. Lägg åt sidan. Bryn lök och paprika i lite smör och lägg tillbaka kycklingen i stekpannan. Blanda i creme fraiche, maizena, sambal oelek, salt, peppar och paprikapulver. Koka upp blandningen och låt den puttra ihop några minuter, så den tjocknar.

Fyll det förgräddade pajskalet med blandningen och grädda sedan pajen i mitten av ugnen på cirka 200-225 tills det bubblar ordentligt i den, cirka 15 minuter. Tag ut och toppa med riven ost och ställ återigen in i ugnen tills osten fått fin färg. Tag ut och låt den svalna cirka 10 minuter. Servera med en krispig sallad.

Pajdeg

Pajdeg

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *