Ost- och skinkpaj

Helg igen?!?! Någon mer än jag som är veckovill? Förra veckan jobbade jag EN dag, (på fredagen). Men då kändes det som om det var måndag. Konstigt med fredagsfika på en måndag… Idag är det måndag, men ändå ”fredag”. Ledig och röd dag i morgon …och så kommer det förmodligen, i övermorgon, kännas som att det är måndag, när det är jobbardax igen -fast då är det ju onsdag och två dagar kvar till fredag. GAH! Nä, nu får snillet sluta och spekulera och istället ägna sig åt den här goda ost- och skinkpajen!

Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj

Här har jag ökat på mängden deg. Hur många gånger plockar man inte fram ett recept där man ser att pajdegen är så snålt tilltagen att den knappt går att täcka pajformen med? Ett knep är visserligen att kavla ut pajdegen mellan två lager plastfilm. Då blir det absolut enklast, tycker jag, att pressa ut degen så den räcker till. Men, som sagt, nedan är det lite mera mjöl och lite mera smör än vad det var tänkt från början. Späd med lite mera vatten om det behövs, men det ska nog gå bra och börja så här. Det gör inget om pajdegen hänger över pajformskanten, medan man gräddar pajen. Det är bara att skära bort, överflödig deg, längs med kanten när man förgräddat skalet. Och så riskerar man ju inte att degen ”åker ner” i samma utsträckning när man gräddar skalet. Det blir ju som en ”broms”.

Ugn: 175 grader i 40-45 minuter

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl

100 g rumstempererat smör

0,5 tsk salt

0,5 dl kallt vatten

Fyllning

350-400 g rökt skinka eller kassler

2 dl riven smakrik ost

3 dl grädde, 40 %-ig

3 ägg

1 msk senap

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 krm paprikakrydda

tomat/körsbärstomater

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Finfördela smöret i mjölet, tillsätt salt och vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla, eller tryck degen i en pajform, upp högt på kanten. Nagga pajbotten med en gaffel, för att förhindra att degen luftbubblar sig i ugnen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Skalet ska vara genomgräddat.

Riv osten grovt, skär skinkan i fina strimlor och fyll pajskalet med detta. Vispa ihop ägg, grädde, senap, salt, peppar och paprikapulver och häll detta över. Toppa med skivade tomater. Grädda pajen i mitten av ugnen på 175 grader tills den fått fin färg, cirka 40-45 minuter. Tag ut pajen och låt den stabilisera sig i cirka 10-15 minuter. Servera med en grönsallad.

Enkelt & Gott!

IMG_9351

Här hade jag 75 g smör och 3 dl mjöl. Men receptet ovan är utökat. Gör som ni vill!

IMG_9352

IMG_9353

IMG_9355

IMG_9356

Räckte till en matlåda.

Räckte till en matlåda.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *