Hamburgare med bröd, homemade

Ett perfekt hamburgerbröd som är lätt och luftigt. En god burgare behöver ett perfekt bröd. En fulländad burgare, helt enkelt.

Servera burgarna med sallad, vitlöksdressing, rödlöksringar, stekt bacon och tomatskivor.

Recept nedan avser: Hamburgerbröd  – Hamburgare – Stekt bacon – Vitlöksdressing

Hamburgare

Hamburgare

Det är inte svårt att göra hamburgerbröd, men för den som behöver lite tips på vägen kan fortsätta att läsa följande: När jag gör dessa hamburgerbröd så använder jag en köksassistet/Kitchen Aid och låter degen arbetas på medelhastighet i totalt 15 minuter.

Jag börjar med 500 g vetemjöl och matar sedan degen, allt eftersom, med mera mjöl (cirka 5-6 rågade matskedar mjöl) och den sista msk tillsätter jag när det är 1-2 minuter kvar av tiden, då jag märker att den fortfarande lösa degen börjar släppa fint från kanten. Degen ska inte vara för hård, utan fortfarande vara lös.

Lite knepigt, men felet många gör är att att ha i för mycket mjöl, vilket resulterar i hårda och tråkiga bullar. Var inte rädd om degen är på gränsen mellan lös och fast, innan första jäsningen. Man tillsätter mera mjöl efter jäsningen.

Att mata degen så här, tycker jag, är ett perfekt tillvägagångssätt då mjölmängd ofta skiljer sig gång från gång. Därför är det bra om man lär sig, vid bakning, att ”känna sig fram” hur mycket mjöl det behövs.

Alltså, börja med 500 g, starta maskinen och se efter om degen behöver mera mjöl under dessa 15 minuter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek. Stjälp upp degen på bakbord, tillsätt eventuellt mera mjöl vid utbakning av brödbullarna. Degen ska kännas lös, smidig och hanterbar. Då blir de lika perfekta som dessa, I promille!

*

HAMBURGERBRÖD

Antal: 8 st

25 gram jäst

1,5 dl vatten

2 dl mjölk

1 msk strösocker

0,5 tsk salt

3 msk olivolja

500 gram vetemjöl, (plus mjöl att ”mata med”)

Topping:

mjölk, rumstempererad att pensla med, (kall vätska kan få bullarna att ”säcka ihop”).

sesamfrö

Gör så här

Smula jästen i degbunke. Tillsätt strösocker, (sockret kickstartar jästen). Värm vatten och mjölk i en kastrull till 37 grader. Häll vätskan över jästen och sockret och vispa med en handvisp. Tillsätt olivolja och salt. Mät upp 500 g vetemjöl. Vispa i mjöl, lite i taget och fortsätt vispa för hand tills degen börjar tjockna. Lägg handvispen åt sidan. Tillsätt resterande av det uppmätta mjölet och starta köksassistenten. Börja räkna tiden, 15 minuter, och se efter om degen behöver mera mjöl. Tillsätt rågade matskedar mjöl allt eftersom. Degen ska vara lös, men ändå släppa från kanten när 15 min har gått.

Täck degbunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, (cirka 1 tim).

Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt så pass mycket mjöl att den går att hantera utan att kladda. Knåda lite försiktigt. Dela degen i 8 bitar, (cirka 100-110 gr vardera) och rulla dem, under kupad hand, till bollar. Tryck bollen mot underlaget, rulla bollen under kupad hand och släpp på trycket, så blir de perfekta! Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, (cirka 30 minuter). Pensla med rumstempererad mjölk och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler under en bakduk.

STEKT BACON

1 pkt bacon

svartpeppar

Dela baconen på mitten. Stek knaprig på medelvärme och krydda med svartpeppar. Låt rinna av.

VITLÖKSDRESSING

3 msk grekisk yoghurt

1 msk majonnäs

0,5 msk pressad citronsaft

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk salt

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk hackad persilja, (fryst går bra)

Rör ihop ingredienserna. Förvara i kylskåp.

CHILIHAMBURGARE

Receptet nedan räcker till 5 st burgare á 100 g st. Öka på mängden om du vill göra flera.

Smaksätt hamburgarna som du brukar göra, eller prova nedanstående kryddning. Chili o koriander är jättegott i burgare och smakerna passar jättebra tillsammans med vitlöksdressing, så prova gärna den kombon.

Tips: Låt gärna färsen dra till sig smakerna i några timmar i kylskåp, innan du formar hamburgarna!

500 g nötfärs

3/4 röd finhackad chili, (jag använder torkad)

2 krossade vitlöksklyftor

1 msk torkad koriander

salt

svartpeppar

1 msk vatten

0,5 msk olivolja att steka burgarna i

Blanda alla ingredienser noga för hand. Arbeta färsen smidig om den är grovmalen. (Plasta gärna in färsen och låt den vila och ta till sig smakerna i kylen, ngr timmar).

Forma 5 st hamburgare, (100 g st). Använda gärna en hamburgerpress. Pressa ut burgaren plant, då den krymper en del vid stekningen. Tag annars hjälp med baksidan av en stekspade. Stek på medelvärme i olivolja.

Montera ihop burgarna med: sallad, vitlöksdressing, rödlöksringar, hamburgare, stekt bacon, tomatskivor. Yummi!

Hamburgerbröd

Hamburgerbröd

IMG_9295

IMG_9305

IMG_9316

Hamburgare

Hamburgare

Krydda med svartpeppar

Krydda med svartpeppar

Vitlöksdressing

Vitlöksdressing

IMG_9322

Hamburgare med bröd

Hamburgare med bröd

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *