En prima köttbit med potatisrullar och gorgonzolasås

Här kommer nyårs varmrätt och valet föll på potatisrullar med en prima bit vacummörad rostas och gorgonzolasås. Jag lät delikatesspaprika och cocktailtomater gå med köttet in i ugnen samt kokade haricot verts till.

Jag har fastnat för ICA:s vaccumörad rostas, LÄNK. Har ni provat den? Den fullkomligt smälter i munnen och jag har aldrig blivit besviken när jag köpt den. Väljer faktiskt den före oxfilé nu för tiden, så pålitlig är den. Jag brukar hitta den på Ica Maxi.

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Recepten nedan avser 6-8 portioner

Potatisrullar

Ugn: 200-225 grader, i cirka 15-20 min

15 st kokt mjölig potatis, pressad

2 rullar smördeg, (färdig smördeg på rulle i kyldisken)

några nypor flingsalt

svartpeppar

2 påsar riven västerbottenost, (spara lite till garnering)

1 uppvispat ägg

Tips 1: Om man vill pimpa den pressade potatisen kan man ex-vis tillsätta hackad persilja, smörstekta champinjoner eller pressa i 1-2 vitlöksklyftor.

Tips 2: Grädda potatisrullarna, medan köttet vilar inslaget i aluminumfolie, se nedan.

Gör så här

Koka potatisen och låt den kallna, (annars blir smördegen för mjuk när potatisen lagts på). Rulla ut smördegen så den ligger plant på smörpappret. Pressa den avsvalnade potatisen över hela smördegen. Salta och peppra. Riv västerbottenost över potatisen, (spara ost till garnering). Rulla, från långsidan, ihop till en rulle. Skär rullen i skivor, cirka 2 cm breda.  Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Pensla stubbarna med uppvispat ägg. Toppa varje bit med ytterligare lite ost. Förbereds hit. Grädda i mitten av ugnen tills smördegen fått färg.

Gorgonzolasås

1 dl kraftig köttbuljong

3 dl grädde, 40 %-ig

100 g gorgonzolaost

1-2 msk konjak, (kan uteslutas)

1-1,5 Maizena, att reda såsen med

Gör så här

Koka upp buljong och grädde i en kastrull och låt puttra en liten stund på låg värme. Låt osten smälta ner och tillsätt konjak. Red såsen till önskad konsistens med Maizena. Förbered hit. Värms upp strax innan servering.

Tips: Vispa ner stekflott från köttet i såsen för extrasmak.

Köttet, (en fin bit mörad rostas alt oxfilé)

1-1,2 kg kött i bit (beräkna cirka 150 g kött/per person)

salt

svartpeppar

ev lite örtkrydda

smör att steka i

Gör så här

Tag fram köttet i rumstemperatur i cirka en halvtimma. Skär köttbiten i önskat antal skivor. Krydda köttbitarna och stek dem i smör på båda sidor tills de får färg runtom, (genomstek ej). Lägg över bitarna i en ugnsform. Förbered hit och plasta in och förvara i kylskåpet. Sätt ugnen på 175-200 grader, beroende på hur fort köttet ska bli klart. Lägre temp rekommenderas. Stick in en köttermometer i en av bitarna och ställ in i mitten av ugnen tills önskad innertemp, 55-65 grader. Jag brukar ta ut köttet vid 60 grader, (köttet blöder lite när man tar ut det, men efter att ha låtit det vila en stund i folie så är det medium/well). Perfekt för min smak.

Tips: Grädda potatisrullarna, medan köttet vilar inslaget i aluminumfolie.

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Bästisen! Yvve <3

SAM_3695

IMG_9134

Bästa nyårspresenten från Yvve & Larsa 🙂 Ljusstake Gallery Pascale 

Pascale

Pascale

IMG_9219

 IMG_9203

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *