Daimkolapaj

En söt paj fick avsluta nyårsmiddagen. En riktig sockerkick! WOW! Jag gjorde pajen två dagar i förväg och förvarade den i kylskåp tills en stund innan servering, då den fick stå i rumstemperatur.

Daimkolapaj

Daimkolapaj

Ugn: 175 grader

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g rumstempererat smör

0,5 dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning

75 g smält smör

1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Garnering

2 dubbeldaim, grovhackad

Till servering

3 dl grädde, 40 %-ig

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen och kavla ut på ett mjölat underlag eller tryck ut degen i botten och upp en liten bit upp på kanten i en pajform, 22 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel för att förhindra att pajskalet bubblar sig. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 20–25 min. Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt kolan sjuda i cirka 1 min. Häll kolafyllningen i pajskalet. Grädda pajen längst ner i ugnen i cirka 8-10 minuter. Tag ut pajen och låt den svalna något i rumstemperatur, men strö grovhackad daim över den innan den svalnat helt. Ställ in pajen i kylen och förvara den där fram tills en stund innan servering då den ska stå framme en stund. Servera med lättvispad grädde och/eller glass.

IMG_9126

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *