Finfin fiskgratäng

Den här fiskgratängen är himla god och det brukar inte bli någonting över, om man säger så. Ett kanonrecept, helt enkelt. Har använt torskfilé. Monteras ihop med potatismos och en finfin dillsås.

Fiskgratäng

Fiskgratäng

Till en stor ugnsform, cirka 4 portioner

Det här behöver du

500-600 g färsk/upptinad torskfilé

1 kg potatis, mjölig

50 g smör, (25 g till moset + 25 g till såsen)

2, 5 dl mjölk (1,5 dl till moset + 1 dl till såsen)

2 äggulor

3 msk vetemjöl

2,5 dl grädde, 40 %-ig

0,5 tärning med fiskbuljong

hackad dill

salt

vitpeppar

Till servering: Gröna ärtor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten/fördela ut fiskfiléerna i en ugnsform. Salta lite grann och ställ in fisken i ugnen i 10 minuter. Tag ut formen och häll eventuellt av lite vätska som bildats. Ställ åt sidan. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.

Skala potatisen och koka den. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt hälften av smöret, (25 g), 1,5 dl mjölk, äggulor, salt och vitpeppar. Vispa till ett mos. Låt moset svalna något och lägg sedan över moset i en spritspåse.

Smält resterande av smöret, (25 g) i en kastrull. Vispa i mjölet och följ sedan efter med grädde och 1 dl mjölk. Låt såsen småputtra lite grann och smula ner buljongen. Lägg i dillen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset runt fisken och häll såsen i mitten. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25-30 minuter tills den fått fin färg.

IMG_9101

Rejält med spritsat mos. Dax för en vända in i ugnen.

Rejält med spritsat mos. Dax för en vända in i ugnen.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *