Persiljejärpar med potatismos

Vilken H Ä R L I G sommardag det har varit idag!!! Och vilken ljummen kväll sedan! En av få kvällar i Sverige som är så ljumna. Lätträknade! En kväll att njuta av, really. Vill ändå dela med mig av ”dagens dagens”. Om jag inte gör det nu, faller det bort -mitt minne är kort. Så här kommer finfina persiljejärpar, som inte behöver förstekas. Bara att forma och skjutsa in i ugnen. Huuuur smidigt som helst -och huuuur gott som helst!

Ugn: 200 grader i 25 minuter

Ingredienser

1 kg blandfärs

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor (eller 1 vitlök solo)

1,5 dl vatten

1 msk tomatpuré

0,5 dl ströbröd

1,5 msk potatismjöl

1 tsk nymalen vitpeppar

1 tsk salt

 Persiljesmör

100 gram smör

1 kruka persilja (finhackad)

 Gräddsås

1 msk köttbuljong, (jag använde pulver)

någon deciliter vatten

1-2 dl grädde

salt & peppar

1 msk tomatpuré

en skvätt soja (Kikkoman)

tabasco, ett par droppar

redning, (maizena eller mjöl utrört i vatten till valfri tjocklek)

Potatismos, gelé, kokta morötter o s v… (Jag hittade ”mospotatis” på påse, så här i sommartid).

Gör så här

Förbered persiljesmöret. Jag använde bladpersilja, då den andra var slut i affären. Rör ihop smöret med finhackad persilja och ställ i kylskåpet så länge.

Grovhacka gul lök o vitlök och finhacka med en stavmixer, eller skala och riv löken & vitlöken fint. Tillsätt vatten, tomatpuré, ströbröd, potatismjöl, salt och vitpeppar och rör ihop till en smet. (Garanterat fri från lökbitar). Blanda smeten med färsen. Ta ut mått i storlek med en clementin och fyll varje järpe med 1 tsk persiljesmör och nyp ihop till avlånga järpar. Stek på lätt oljad plåt i ugnen i 200 grader c:a 25 min, (spara stekflottet som blir över o använd till såsen). Järparna behöver inte förstekas i panna. Dom blir fint gyllenbruna i ugnen och du slipper skvätt och stekos vid spisen. Servera med hemmagjort potatismos & gräddsås. Vispa ihop en gräddsås i en kastrull med ex-vis köttbuljong, vatten, grädde, salt & peppar, tomatpuré, soya och ett par droppar tabasco. Servera med potatismos.

 Länkkärleken går till Kryddburken

Mixa gul lök och vitlök fint

Blanda smeten med färsen

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *