Pösplättar, skrabbelucker, snoobelurer och krabbelurer!

Kärt barn har många namn! Pösplättar, skrabbelucker, snoobelurer och krabbelurer. Det finns säkert flera benämningar på denna smarriga sak som kan liknas vid en blandning av pannkaka, munk och sockerkaka. Antingen steker man dem i ett plättlägg och då blir det över 20 st, eller gör som jag klickar ut fyra kluttar i en stekpanna. Då blir det ungefär 12-13 st pösplättar, d v s jag gör dem lite större. Ungefär i storlek som en amerikansk pannkaka. Till skillnad från amerikansk pannkaka, steker jag pösplättar i smör.

Vänd den färdigstekta pösplättan i strösocker, (gärna socker blandad med kanel). Servera tillsammans med färsk frukt och/eller en klick vaniljyoghurt. Eller ta en i handen och hugg in!

Dagens inspiration, till att göra krabbelurer/pösplättar, fick jag av min kompis Lena L. Det var verkligen inte igår jag gjorde pösplättar. Förväntansfulla ögon stod och väntade på att de skulle blir klara och jag fick en hjälpande hand att vända dem i strösocker.

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

3 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 ägg

2 dl mjölk

(strösocker att vända dem i, (och eventuellt kanel)).

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggen och rör om, gärna med en ballongvisp. Tillsätt mjölken och rör till en slät tjock smet.

Hetta upp en stekpanna och smält en stork klick smör. Klutta i fyra lika stora delar av smeten, sänk värmen och stek dem sakta färdiga på båda sidor.

Vänd dem, en efter en, i en tallrik med strösocker. Servera!

Stek på medelhög värme, på båda sidor.

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Pösplättar, skrabbelucker, snoobelurer och krabbelurer!

  1. Erika

    Krabbelurer sa mina barn. De gjorde dem på sitt fritids, som en del av att lära sig göra egna mellanmål. De älskade dem. Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *