Falsk fläskfilé …varför inte! Jag testar allt jag kommer över! För er som inte testat rätten förut, (är tydligen en klassiker) så går det hela ut på att blandfärs blandas med aromat, formas till en ”fläskfilé” och fryses in i cirka 2 timmar. Därefter går den snabbt att tillaga.
Jag förberedde ”min” falska fläskfilé genom att frysa in rullen ett par dagar innan –tag då fram rullen och tina i nån timma innan tillagning. Rullen får inte tina helt utan ska vara halvfrusen när man skivar upp den.
(Aromat innehåller Glutamat -nån som vet vad man kan ersätta med?! Vanligt salt, kanske??? Tacksam för tips).
”Fläskfilé”
cirka 500-600 gram blandfärs
1,5 – 2 msk aromat
Sås
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja, eller colorit
paprikapulver
salt, efter smak
peppar
Serveringsförslag: Kokt potatis/klyftpotatis, gröna ärtor och lingon/gelé
Tips! Toppa gärna med knaperstekt bacon, champinjoner och riven ost, innan gratinering.
Gör så här
Fläskfilé: Blanda färs med aromat. Forma färsen till en rulle, (fläskfilé-look-a-like) på en bit plastfilm eller smörpapper och frys in i cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Rullen skäres halvfrusen i cirka 15 mm skivor. Stek dem färdiga på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över bitarna i en ugnsfast form. Spara stekflottet.
Sås: Vispa ur stekpannan med alla ingredienser till såsen och låt puttra ihop i några minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter.