Vitkålsgratäng

Har på flertalet bloggar snubblat över detta recept på urgod vitkålsgratäng. Är helt klart mycket godare än det låter och därför hamnar receptet här på ”min sida – min kokbok på nätet”. Prova gärna om ni vill!

Till vitkålsgratängen serverade jag grillad fläskfilé och grönsallad …och så en klick bea oxå!

Portioner: 4-6 st

Ugn: 225 grader

Vitkålsgratäng

600 g vitkål, (cirka 1/2 vitkålshuvud utan stam)

1 gul lök

2 st vitlöksklyftor

2 dl grädde, 40 %-ig

0,5 msk sambal olek

2 dl smakrik riven ost, ex-vis Kvibille Cheddarost

salt och peppar

smör att steka i

Gör så här

Strimla vitkålen i mindre bitar. Hacka gul lök. Bryn vitkål och gul lök samt pressad vitlök i stekpanna med en rejäl klick smör. Vitkålsblandingen ska bli mjuk och glansig. Tillsätt sambal olek och grädde och låt puttra ihop litegrann. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Toppa med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, tills osten fått fin färg.

LCHF-vänligt!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *