Har på flertalet bloggar snubblat över detta recept på urgod vitkålsgratäng. Är helt klart mycket godare än det låter och därför hamnar receptet här på ”min sida – min kokbok på nätet”. Prova gärna om ni vill!
Till vitkålsgratängen serverade jag grillad fläskfilé och grönsallad …och så en klick bea oxå!
Portioner: 4-6 st
Ugn: 225 grader
Vitkålsgratäng
600 g vitkål, (cirka 1/2 vitkålshuvud utan stam)
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl grädde, 40 %-ig
0,5 msk sambal olek
2 dl smakrik riven ost, ex-vis Kvibille Cheddarost
salt och peppar
smör att steka i
Gör så här
Strimla vitkålen i mindre bitar. Hacka gul lök. Bryn vitkål och gul lök samt pressad vitlök i stekpanna med en rejäl klick smör. Vitkålsblandingen ska bli mjuk och glansig. Tillsätt sambal olek och grädde och låt puttra ihop litegrann. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Toppa med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, tills osten fått fin färg.
LCHF-vänligt!