The Black Box, Pata Negra och Texmexgratäng

 Svenskarnas egenvalda boxvin är här. Ett tusen svenskar röstade och Pata Negra Tempranillo vann!

I början av året fick svenska folket för första gången välja vin till en ny bag-in-box, med lansering 1 april 2013 i Systembolagets beställningssortiment. Vinet tillhör produktfamiljen Pata Negra och är tillverkat av druvan Tempranillo. Den ungdomliga och fruktiga smaken har inslag av plommon, körsbär, lakrits, choklad, peppar och vanilj.

Beställ vinet HÄR!

Valet stod mellan tre röda kvalitetsviner som gick under namn, kopplade till konsumtionstillfället:

  • The Social
  • The Foodie
  • The Cozy

Drygt 1000 röster senare har svenska folket gjort sitt val: ”The Cozy”. Vinet som representerar det mysiga (cozy) valet och nu fyller boxen är Pata Negra Tempranillo. Det är ett fruktigt, mjukt och kryddigt rött vin från Spanien.
 
De flesta svenskar föredrar ett boxvin som passar till myskvällen. Det visar omröstningen i tävlingen The Black Box.

Det känns roligt att över 1000 svenskar engagerat sig i att välja vin till denna nya bag-in-box. Inte helt oväntat vinner ett vin som är perfekt till ”myskvällen”.

Pata Negra Tempranillo har en mjuk och fruktig smak som kommer att tilltala många svenskar. Det passar fint på egen hand eller varför inte till fredagens tacomys?, säger Peter Dennbrink, marknadschef på PrimeWine Group.

Om vinet
Pata Negra Tempranillo (75253) , 3000 ml, 219 SEK.
Druva: 100% Tempranillo
Doft: Fruktig, ungdomlig, aningen kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, örter, svarta vinbär, lakrits, choklad och vanilj.
Smak: Ungdomlig, fruktig, aningen kryddig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, örter, lakrits, choklad, peppar och vanilj.

Om urvalsprocessen
Vinet valdes dels ut via svenska folkets röster, som vägde 75 %, dels via en jury bestående av ett antal välkända matbloggare. Jurymedlemmarna provsmakade vinerna, till skillnad från svenskarna som röstade online och därför förlitade sig på smak- och karaktärsbeskrivningar. 

Mitt utlåtande: Vinet doftar lite svagt. Känner tydligt körsbärs- och vaniljsmak. Ett ypperligt sällskapsvin och passar, precis som på beskrivningen ovan, perfekt både till tacosen och efter tacosen. En helkväll, med andra ord! 🙂

Texmexgratäng

Eftersom jag valt att smaka boxen just en ”myspysfredag”, när regnet öser ner utanför fönstret, föll valet på många svenskars fredagsrätt -någon variant av tacos! Här kommer ett snabbt och enkelt recept på texmexgratäng. Inga starka kryddor eller jalapenos, men servera gärna det som tillbehör samt en krispig sallad. Glöm inte nanchos!

4 port

Ugn: 225 grader i cirka 20 minuter

Ingredienser

600-800 g blandfärs, (cirka)

1 stor gul lök

1 röd paprika

1 burk finkrossade tomater

1 påse tacomix, (se min egen)

2-3 vitlöksklyftor

3-4 dl riven smakrik ost

5 dl creme fraiche

1-2 askar philadelphiaost

salt/peppar

Nanchos

Gör så här

Bryn köttfärsen i en stekpanna, mot slutet tillsätt hackad gul lök och tärnad paprika. Salta o peppra en aning. Tillsätt kryddblandningen och rör om. Rör i de finkrossade tomaterna, pressad vitlök. Tillsätt eventuellt en gnutta vatten. Låt blandningen puttra ihop lite.

Under tiden gör du såstäcket: Rör ihop creme fraiche och philadelpiaost i en bunke. Tillsätt lite peppar. Ställ åt sidan.

Häll ner köttfärsblandningen i en ugnsfast form. Bred ut creme fraicheblandningen över köttfärsen. Toppa med riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills det bubblar och fått fin färg.

Serveringsförslag: Krispig grönsallad, jalapenos och guacamole …och så nanchos förstås! 

 Vinglas: Riedel, (TACK Yvve & Larsa)!!!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *