Krämig kycklingfilé under smördegstäcke

När mina föräldrar var på besök i helgen bjöd jag bl a på den här rätten, som passar när man är många. En typisk fredagsrätt, i mitt tycke. Man grundar med kyckling (och bacon) samt toppar med smördeg. Variera gärna innehållet med de grönsaker du har hemma. Smaksätt såsen efter humör, kanske en skvätt fond i? Servera med sallad och nykokt pasta.

Ugn: 200 grader i cirka 20 minuter

1 st gratängform

1 st smördeg på rulle

4-6 st kycklingfiléer

1 st röd paprika

1 st grön paprika

en näve färska champinjoner

1 vitlöksklyfta

2 pkt bacon

6 dl röd mjölk

1 dl Maizena mjöl

fetaost

colorit soja

salt/peppar/paprikakrydda

ägg att pensla med

smör att steka i

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla kycklingfiléerna och bryn dem i smör, salta och peppra. Lägg över i en gratängform. Skär paprika, bacon och champinjoner i bitar och bryn tillsammans med vitlök. Fördela ut över kycklingen.

Sås: Smält smöret i en kastrull. Rör ut maizena i 1,5 dl kall mjölk i ett glas. Häll ner i kastrullen och späd med resterande av mjölken. Låt koka upp. Såsen ska ha ”lagom” konsistens, inte för rinnig. Sänk temperaturen och rör i valfri mängd fetaost. Låt osten smälta ner i såsen. Smaka av med peppar och ev salt/fond. Tillsätt några stänk soja. Häll över såsen i gratängformen och täck alltsammans med smördeg. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Servera med en grönsallad och pasta.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *