Lax- och sparrisgratäng

Två bitar färsk lax fick följa med hem från affären, idag. Jag surfade fram ett smaskigt recept hos Jennys matblogg. Mycket mättande/mäktig fiskrätt som jag rekommenderar. Jag serverade pressad potatis till laxen. Uteslut potatisen så blir rätten enligt LCHF. Mina skalade räkor (till toppingen) ligger fortfarande kvar i kylskåpet. Lite bortglömda, om man säger så. Men laxen slank ner ändå, förstås. Jag gjorde receptet för 6  personer. Receptet nedan är ursprungsreceptet för 4 personer.

Portioner: 4

Ugn: 200 grader

Ingredienser

1 knippe med färsk grön sparris

4 portionsbitar lax

salt och peppar

2 1/2 dl grädde

200 gram philadelphiaost

1/2  dl creme fraiche

1 msk konc. hummerfond

salt & peppar

cayenne

2 dl riven ost

Topping

Skalade räkor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ner (tinade) laxfiléer i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen. Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar. När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du såsen över lax/sparris. Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten i ugnen. Gratineras i ca 40 minuter, eller tills laxen är klar.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *