Kallskuret kött

Här kommer två recept på kallskuret kött, (kycklingfilé & fläskytterfilé) till exempelvis en buffé. Förbered 2-3 dagar innan. Komplettera sedan med annat kallskuret, typ salami och/eller lufttorkad skinka. Sedan brukar jag lägga till lax och/eller skaldjur, ifall någon inte äter kött. Listan kan bli låååång, bröd, ostar, ett par olika kalla såser, pastasallad, potatis i någon form, grönsallad o s v. Det är lätt att man gör för många rätter, så här får man tänka till. Mat som går att förbereda är guld värt, när den stora dagen infinner sig.

Minipajerna nedan hittar du bl a här.

Dygn 1: marinering

Dag 2: ugnstek i ugn

Dag 3: servera kallskuret

Respektive recept räcker till 12-14 st bufféportioner

Kallskuren kycklingfilé

1 kg kycklingfiléer

2 dl rapsolja

3 vitlöksklyftor

2 pressade citroner

1,5 msk torkad timjan

Gör så här

Blanda ihop olja med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling

och marinad i en ugnsfast form. Strö över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste

del. Låt kycklingen kallna innan du skär upp den i skivor.

Kallskuren fläskytterfilé

1 kilo ytterfile (2 st)

1 dl rapsolja

1 dl balsamicovinäger

1 knippe färsk rosmarin

2 tsk mortlad rosépeppar

salt/peppar

Gör så här

Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek

på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 – 72

grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

 

Beräkna åtgången:  Kallskuret kött på en buffé med flera sorter c:a 50 – 75 gram/person. Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person.

Inspiration: Kryddburken

Dax för ugnen!

Fläskytterfilé
Kyckling

2 tankar kring ”Kallskuret kött

  1. Kryddburken

    Åh så fint du gjort, va roligt att kunna inspirera och här blev jag påmind om hur gott det är med kallskuret!

    Tror jag ska göra en liten minibuffé i helgen med lite olika sorters kallskuret och potatisgratäng. Kom över en sån fin bit saltad hjortrulle som nog kan bli ett fint inslag till kyckling och nötkött.

    Härlig blogg du har. Må så gott och tack för titten!
    Hälsn. Linda

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *