Dulce de Leche Brownies

Här kommer en god choklad- och kolakaka som jag hittat recept på hos Louise´s Spis. Kakan innehåller kondenserad mjölk som fått koka i ungefär 2 timmar. Burken kokas, utan etikett, i en väl vattenfylld kastrull. Fyll på med kokande vatten allt eftersom. Vattnet ska täcka burken hela tiden, annars kan en liten explosion förgylla ditt kök. När burken kokat färdigt ska den svalna lite, alt förvaras i kylskåp tills det är dags att använda den nu sega fina kolan, som bildats inuti burken. Alltså, kakan kräver lite förberedelser innan den står färdig!

Ugn: 175 grader

Ingredienser

1 burk avsvalnad kondenserad mjölk, (som kokat i c:a 2 timmar), c:a 400 g

200 g mörk choklad

110 g rumsvarmt smör

35 g kakaopulver

3 stora ägg

280 g strösocker

1 msk vaniljsocker

½ tsk salt

110 g vetemjöl 

nästan 2 dl, (inte för fast) dulce de leche 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att klä en form om ca 20×20 cm med bakplåtspapper. (Enklast fäster pappret om man tar lite olja på formens sidor och botten).

Smält choklad, smör och kakao i en skål över ett vattenbad. Rör i blandningen emellanåt så att det blir slätt. Ta av chokladblandningen från varmen när allt smält och ställ den såt sidan för att svalna lite.

Rör i en annan bunke samman ägg, socker, vaniljsocker och salt. Rör ner chokladblandningen och sist vetemjölet. Rör allt slätt så att det blir en blank och fin smet.

Häll smeten i formen och se till aden för delar sig jämnt även ut i hörnen. Droppa ut dulce de leche matskedsvis över smeten. Ta sedan en gaffel och marmorera kolan ner i chokladsmeten.

Baka kakan i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills en tandpetar som sticks i kakans mitt kommer ut med lite kletig smet på sig.

Låt kakan svalna helt, skär upp i fyrkanter och förvara den i kylskåp. 

Servera med tex vaniljglass och bär eller bara ett glas iskall mjölk. 

Tips: Koktid för kolasås: 1 – 1,5 timma. Fastare kolasås (väldigt trög men ändå lite flytande), 2 timmar. Fast kolakonsistens (rinner ej, bredbar), 3,5 – 4 timmar. En oöppnad burk kokad kondenserad mjölk har en hållbarhet på c:a 2 månader i kylskåp och en burk öppnad kokad mjölk c:a 2 veckor.

 

Marmorera kolan ner i kakan.

Låt svalna helt. Skär upp i fyrkanter.

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Dulce de Leche Brownies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *