Briepaj med lök och salami

Igår kväll var det kräftdax igen! Eftersom man inte kan äta sig mätt på kräftor föll valet, den här gången, på en briepaj som tillbehör. Den är riktigt mumsig!

Ha en fortsatt trevlig söndag! Kram Veronica

Ugn: 200 grader i 10 min + cirka 30-35 minuter

Pajdeg

125 g kylskåpskallt smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning

4 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde, 40 %-ig

salt/peppar

paprikakrydda

0,5 gul lök, eller några centimeter purjolök

100 g salami, cirka

250 – 300 g brieost

en näve småtomater

Gör så här

Pajskal: Smula ihop smör och mjöl i en bunke. Tillsätt kallvattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, helst i en springform med avtagbar kant. Degen ska upp en bit innanför kanten, så fyllningen senare får plats innanför. Ställ in formen i kylen i cirka 20-30 minuter. Förgrädda pajskalet på 200 grader i cirka 10 minuter.

Fyllning: Hacka gul lök och salami samt skiva upp brieosten i inte allt för tunna skivor, lägg åt sidan. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och tillsätt kryddorna. Fyll det förgräddade pajskalet med lök, salami och hälften av brieosten. Häll över äggblandningen. Fördela ut resterande brieost och toppa med halverade småtomater. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30-35 minuter, den ska ha fått fin färg och ”stannat” lite i mitten. Tag ut och låt stå i minst 20 minuter innan servering. Då kommer smakerna mest fram till sin rätt. Tag under tiden fram kräftorna, mums!

Välj att lägga osten som på bilden, eller tärna i osten.

 

Häll över äggstanningen, fördela ut resterande av osten. Toppa med tomater.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Briepaj med lök och salami

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *