Källarfranska

Häromdagen bakade jag källarfranskor. Annars är sommaren verkligen inte ”min” årstid att stå med brödbak. Men det var en baggis, frallorna behöver bara jäsa en enda gång, så det var ju snabbt gjort. Strykande åtgång. En saftig banankaka samsades i den andra ugnen, recept på den kommer framöver.

Ursprungsrecept: Kryddburken

Antal: 16 st

Ugn: 250 grader

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl, (jag tillsatte ytterligare 1-1,5 dl vid utbakningen)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. (Tillsätt/pudra eventuellt över mera mjöl, utöver de 13 dl, vid knådningen, ända tills degen blir lättarbetad). Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitarna i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt (med snittsidorna uppåt resp nedåt) och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå!

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Källarfranska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *