Butterkaka

Den här snabbakade, enkla butterkakan bakar jag i en liten långpanna, 25 x 35 cm. Det behövs ingen hushållsassistent, handkraft räcker gott och väl. Receptet ger exakt 20 st bullar, (1 st butterkaka). På rad i långpannan blir det 5 x 4, eller hur 😉
 
 
Ugn, 175 grader i 20 minuter
 
Bulldeg
2 dl gammaldags mjölk eller kaffegrädde
25 g jäst
75 g rumstempererat smör
3 msk strösocker
1 krm salt
1 ägg
cirka 8 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mjukt smör
150 g riven mandelmassa
2 msk kanel
2 msk strösocker el rörsocker
 
Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här
Bullarna: Ljumma mjölk/grädde till 37°. Blanda med smulad jäst.
Blanda rumstempererat smör och socker i en bunke. Rör ner mjölkblandningen, salt och ägg. Vänd ner mjölet och blanda till en smidig deg, knåda med lätt hand. Låt jäsa ca 40 min under plastfilm el duk.
Tag upp degen på bakbordet. Knåda degen smidig. Dela i 20 bitar och forma/rulla till släta bullar. (Pressa/tryck resp bulle mot underlaget med handen, rulla runt bullen allteftersom du släpper på trycket, då blir det fina runda bullar). Lägg bullarna i raka rader, 5 x 4 i en liten bakplåtpappersklädd långpanna, ca 25×35 cm.
Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen med ex-vis en elvisp. Lägg fyllningen i en spritspåse med tyll (munstycke) och stick ner tyllen, nästan i botten på varje bulle. Spritsa cirka 1 msk fyllning i varje. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.

 

Jäsning nr 1 pågår…

 

Dax för jäsning nr 2.

 

Efter jäsning nr 2.
Efter 20 min i ugnen.
Frasig
Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Butterkaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *