Klyftpotatislåda

Receptet på den här ugnspotatisen har jag fått av Susanne B i Vetlanda. Hon kallar den för klyftpotatislåda, så då gör jag det med. Det är några moment innan den är klar, först gör man hemmagjord klyftpotatis som sedan får sällskap i formen av massa andra godsaker. Smakar bäst med hemmagjorda klyftisar, men det går förstås köpa frysta och köra dem en stund i ugnen innan man lägger på resten av ingredienserna. Jag gjorde precis som här följer och jag gillade den förstås :o) Servera med t e x en god köttbit.

Till en ugnsform/gratängform
Ugn, 250 grader + 200-225 grader

cirka 12 st potatis
250 g fetaost
4 dl riven smakrik ost
svarta oliver efter smak (kärnfria)
4 dl grädde
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

Gör så här
Skala potatis och skär i klyftor, förkoka i cirka 4 minuter. Lägg över klyftorna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen på 250 grader i cirka 20 minuter. Tag ut formen och blanda ner fetaost, riven ost och oliver. Vispa samman grädde, tomatpuré, vitlök och kryddor. Häll blandningen över formen. Grädda i ugnen på 200-225 grader i cirka 45 minuter.

Efter första vändan i ugn, lägger man i övriga ingredienser samt häller över gräddblandningen. In i ugnen igen.
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Klyftpotatislåda

  1. Ann-Sofi MATSAFARI

    Jösses! Ja, det här var ett recept för mig! Ska testa detta så snart det är möjligt! TACK!

    Svara
  2. Anonymous

    Detta är supergott 🙂 Jag kallar den för Grekisk potatislåda och passar utmärkt till kyckling. Tack för alla goda mattips man får. MVH Liselotte

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *