Mockatryffeltårta

En tryffeltårta som måste göras dagen innan man ska äta den. Den blir inte klar förr. Den behöver stå kallt ganska länge, så tryffeln får perfekt konsistens. En mycket mäktig tryffeltårta och därför räcker den till många! Receptet kommer från tidningen Allt Om Mat. Jag halverade receptet och gjorde en tårta istället för två. Tårtan blev som jag tänkt mig, inget att klaga på där. Dock kanske inte en klar favorit, men receptet är väl värt att spara. Ingredienserna nedan är till två tårtor. Två tårtor räcker till 30 personer. Tårtan kan frysas om det blir en bit över och det fick jag :o)
Jag gjorde inte punkt 8 och framåt. Jag hyvlade choklad från vanlig chokladkaka över och sparade en massa extrajobb.
Antal: 2 st
Mandelbotten/bottnar:

150 g
200 g
4 st
4 st
1 dl
3 msk

Mockatryffel:

800 g
4 dl
4 dl
0,5 dl
2 dl
kaffe, varmt och starkt
4 msk
50 g
smör, rumsvarmt

Garnering:

200 g

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
6. Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen. Obs: Till nästa dag!
8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen.
Mandelbotten
Tryffeln klar att hällas i formen. In i kylen i cirka ett dygn.
Resterna åker in i frysen. Bra att ha…
Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Mockatryffeltårta

  1. Ann-Sofi MATSAFARI

    Hoooho! herrejösses!!!! Vilken härlig tårta! Jag är chokladmissbrukare så det här är verkligen något för mig:) Ha en skön lördag! kram

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *