Helstekt kalkon á la Ingelsta

Idag blev det långkok, passar när man är lååångledig –för det är jag! Jag följde helt enkelt receptet som stod på Ingelstakalkonen. Tänkte att det måste vara väl beprövat!

Tillagningstid: Beräkna ungefär 0,5 tim/kilo
Inköpslista
1 st kalkon, tinad eller färsk
1 st citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Fyllning
1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
3 st äpplen, klyftade
Till ugnsformen
2 dl vatten
2 st gula lökar, i bitar
2 st morötter, i bitar
5 st enbär, torkade
Till såsen
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin/portvinsgelé
salt och peppar
Gör så här
Börja med att ta ut den lilla påsen med inälvor ur kalkonen. Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Stek i 225 grader i 30 minuter. Ta ut braspannan och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. Jag använde ingen termometer, köttet hade klar vätska efter det att tiden gått ut, så det stämde bra. Hit kan kalkonen förberedas. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé. Serveringsförslag: Kokt eller stekt potatis, sås, brysselkål, rödkål och katrinplommon. Jag värmde på gröna ärtor från Bonduelle.

Fyllningen istoppad och gubben knyter ihop.
Pensla på smör/kryddblandningen.

Trancherad o klar.
Mmmm, Bonduelle-ärtor, gräddsås, kokt potatis, gelé….. Gott….
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Helstekt kalkon á la Ingelsta

  1. Ann-Sofi MATSAFARI

    Det var evigheter sedan jag gjorde kalkon:) Det är ju faktiskt ganska kul. Det ser underbart gott ut och jag får kurr i magen av att se dina beskrivande bilder:)

    Svara
  2. Caroline

    Ser att jag glömt att skriva hur god denna rätt var. Så nu gör jag det! Ha det!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *