Fylld fläskfilé med, den här gången, potatisrullar är en klar favorit. Italienska smaker som mozzarella, soltorkade tomater o s v kan aldrig bli fel. Passar både som fredagsmat och bjudmat, tycker jag. Potatisrullarna gör vi titt som tätt, bara för att de är så goda. Det kan jag lova!
Fläskfilé
Ugn, 175 grader i cirka 15-20 min
600 g fläskfilé
8 st soltorkade tomater i olja
0,5 dl färska örter (t e x rosmarin, persilja, basilika eller salvia)
3 st parmaskinka, stora skivor
150 g mozzarella ost
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
steksnöre
Sätt ugnen på 175°. Snitta filén längs med, men inte ända igenom. Banka försiktigt ut filén. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Lägg tomater, finhackade örter och parmaskinka på filén. Skiva el hacka mozzarellaost och fördela på parmaskinkan.
Tryck till fyllningen och rulla ihop filén. Bind om med steksnöre eller fäst ihop med tandpetare.
Tryck till fyllningen och rulla ihop filén. Bind om med steksnöre eller fäst ihop med tandpetare.
Bryn filén runt om i olivolja, salta och peppra under tiden. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i skivor.
Potatisrullar
Ugn,se smördegsförpackningen, (förslagsvis 200 grader), i cirka 15 min
potatis, kokt pressad
smördeg (brukar köpa färdig smördeg på bakpappersrulle i kyldisken)
flingsalt
svartpeppar
västerbottenost
smördeg (brukar köpa färdig smördeg på bakpappersrulle i kyldisken)
flingsalt
svartpeppar
västerbottenost
Koka potatisen och låt den kallna något. Rulla ut smördegen. Pressa potatisen över smördegen. Salta och peppra. Riv västerbottenost över potatisen. Rulla, från långsidan, ihop till en rulle. Skär rullen i skivor, cirka 2 cm breda. Toppa varje bit med ytterligare lite ost. Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda i ugnen tills smördegen fått färg.
Snitta fläskfilén och sprid ut fyllningen. Rulla ihop och knyt ihop. |
Ge en stekyta i pannan och sedan in i ugnen. |
Bred ut smördegen och toppa med kokt pressad potatis och riven västerbottensost. Salt/peppar. Rulla ihop. |
Skär cirka 2 cm breda bitar och toppa med mera ost och flingsalt. |
Förslag på god köpesås: Jensens Böfhus har goda såser i kyldisken. Glöm inte att tillsätta grädde i såsen! Jag brukar köpa pepparsåsen. |
Oh en ny variant på potatis! Det är mer än välkommet! Så kul! Det där måste jag testa i helgen:)
Vad gott det lät, ska definitivt testas i helgen! Tack för bra recept och inspiration (hittade hit via Matplatsen). Ska kika vidare bland dina recept och kommer såklart att återvända hit igen 🙂
Hur många potatisar ska man pressa på ett ark smördeg?
"Hur många potatisar ska man pressa". Jag brukar alltid koka för många! Men 3-4 normalstora räcker bra. Det beror lite på hur matiga du vill att rullarna ska bli, men med smakrik riven ost över oxå blir de lagom tjocka. Om du vill kan du även strö över lite (färsk timjan) över oxå. Lycka till :o)
Tack för ditt svar!:) ska testa att laga detta till helgen, ser verkligen gott ut.
Ännu ett fantastiskt gott recept! Tusen tack för att du delar med dig av dina recept. Fortsatt trevlig helg. Mvh Gunilla
Pingback: Populära inlägg - matochbakverkstan
Pingback: En prima köttbit med potatisrullar och gorgonzolasås - Matochbakverkstan