Hönökaka

Hönökaka brukar sitta fin-fint! Receptet ger 6 st STORA bröd som jag brukar dela både på längden och tvären! Eller varför inte göra flera mindre.
Ugn, 250° i cirka 6-8 min
Ingredienser
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
2 tsk flingsalt
5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
50 g färsk jäst
7dl vetemjöl special
7dl rågsikt
100 g rumstempererat smör

Gör så här
Stöt kryddorna tillsammans med saltet i en mortel.
Värm mjölken med kryddorna och strösockret till fingerljummet, (max 37°)
Smula jästen i en bunke & blanda med degvätskan.
Tillsätt vetemjöl & rågsikt lite i taget & arbeta degen till en smidig deg, tillsätt det mjuka smöret & knåda i cirka 10 minuter till.
Jäs degen i bunken under plastfilm till dubbel storlek i cirka 1 timma. Stöt samman degen efter halva tiden.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord & dela den i sex bitar. Rulla dom till runda bollar & kavla ut till 0,5 cm tjocka kakor. Mjöla & nagga dem ordentligt med en gaffel.
Sätt ugnen på 250°.
Jäs på plåt med bakplåtspapper under bakduk i cirka 40 min.
Grädda kakorna lätt gyllene i mitten av ugnen i cirka 6-8min, de ska kännas lätta o luftiga när man puttar till dem.  Låt svalna under bakduk.

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Hönökaka

  1. Ann-Sofi MATSAFARI

    Åh nu blev jag jättesugen på räkmacka! Då ska det va hönökaka tycker jag!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *