Risgrynsgröt i ugn

I väntan på att tomten kommer, redan om några dagar (!), fick det ikväll bli tomtegröt. Supersmidigt att göra gröten i ugn, med eller utan lock. Jag brukar inte ha lock, då det liksom blir ”ett lock” av sig självt, ett ”skinn” på ytan som man kan plocka bort när gröten är färdig. Under locket gömmer sig den ljuvligaste tomtegröten! Gröten gör sig självt på cirka 1,5 timma och man behöver inte röra runt i den en endaste gång, yeah! Idag använde jag Gammaldags mjölk. Ibland använder jag gräddmjölk, men så kul skulle vi visst inte ha det idag.  Fast, ”det är inte det man äter mellan jul och nyår man blir tjock av, utan det man äter mellan nyår och jul”, heter det ju…

Ugn, 175 grader i cirka 1,5 tim

Ingredienser
2,5 dl grötris (obs, EJ 3-minuters)!
1,5 liter mjölk 3%
några smörklickar
1 tsk flingsalt
1 msk strösocker

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en stor ugnsform, minst en 2-litersform. Ställ i mitten av ugnen. När gröten är klar, tag bort skinnet (eller ät upp det)! Rör om ordentligt i gröten och späd eventuellt med mer mjölk om så önskas.

Serveringsförslag: Vit sirap och kanel.

Tips: Vill  man dra ner på tiden i ugnen till endast 1 timma (och man vill ha lite extradisk), kan man förstås ge ingredienserna ett uppkok i gryta på spisen och sedan hälla blandningen i en ugnsform. Fast då kan man ju lika gärna fortsätta koka gröten på spisen?

Blanda alla ingredienserna i en stor ugnsform.

Efter 1,5 tim på 175 grader. Ett ”lock” har bildats som man plockar bort.

Härlig gröt gömmer sig under locket. Rör om ordentligt.

Pööööörfäkt!
Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Risgrynsgröt i ugn

  1. Pingback: Risgrynsgröt i Crock Pot - Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *