banoffeepaj

 Världens godaste paj, i mitt tycke. Denna banan/toffeepaj kommer ofta på tal här hemma och den är lika god varje gång. Välj om du vill förgrädda pajbotten eller inte, se nedan.

Valfritt: Ugn (förgräddning), 175 grader i 10 min

Kexbotten

1 pkt digestivekex (400 gram)
150-175 gram smör

Fyllning

1-2 burk karamelliserad mjölk
3 skivade bananer
4 dl vispgrädde

Garnering
1 dubbeldaim eller riven mörk choklad

Gör så här

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form, med löstagbar botten eller kant, (ca 28 cm diam). Viktigt att man trycker till smulorna i formen så det blir riktigt kompakt, så smular pajen inte sönder när man sedan skär i den.

Alternativ 1. Här väljer du om du vill ställa botten direkt i kylen 1 timma att vila, eller…

Alternativ 2.  Förgrädda botten på 175 grader i cirka 10 minuter.

Vispa grädden fluffig och skiva bananerna. Fyll pajskalet med karamelliserad mjölk och lägg på ett lager med skivad banan. Bred ut grädden över bananerna och toppa med krossad daim eller riven choklad. Mums!

Tips: Klä formen med plastfolie, tryck ut kexblandningen och ställ in i kylen. Sedan kan du lätt ta bort plasten och lägga kexbotten på ett fint fat.

 
Tryck och pressa ordentligt, så smular den inte när man sedan skär i den.
Bred ut kolasås, toppa med skivad banan, vispgrädde och riven daim/choklad.
Inspiration från Kryddburken

6 tankar kring ”banoffeepaj

  1. Pingback: Koladröm med daimgrädde och jordgubbar - matochbakverkstan

    1. matochbakverkstan Inläggsförfattare

      Jag brukar oftast göra ”plastfilmsvarianten”, d v s EJ förgräddning. Den ”sätter sig” bra ändå. Brukar ställa fram en stund innan servering så botten inte är så ”kylskåpskall-hård”.

      Svara
  2. Pingback: Ur arkivet, banoffee pie plus en massa annat! | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *