Saffransbullar

Ännu mera saffransbak! Bäst och fylla på förrådet ordentligt, december har inte ens börjat! Här kommer ett annat favoritrecept :o) Jag har en förkärlek till stora bullar, så jag gjorde 18 stora bullar i Eldorados ’Stora muffinsformar’. Dessa formar är tjocka och stadiga. Inget sladder här inte. Rekommenderas varmt!!!
Ugn, 225 grader i cirka 11-12 minuter
Antal: 18 stora bullar
Deg
125 g rumstempererat smör
1 g saffran =2 påsar
5 dl röd mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 st ägg
15 dl vetemjöl, cirka
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker (el rå/rörsocker)
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
Topping
ägg (rumstempererat)
en skvätt rumstempererad mjölk
råsocker
mandelspån
(jag hade glömt köpa mandelspån, så det fick bli ägg/pärlsocker, den här gången).
3 st muffinsplåtar, 6 st hål/plåt
Smula jästen i en bunke. Hetta upp mjölk, tillsammans med saffran, till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt rumstempererat smör och mjöl om vartannat. Degen ska kännas smidig och släppa från kanterna, cirka 5 min i maskin el använd elvisp/degkrokar. Låt jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet, med hjälp av en elvisp. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till, cirka 25×40 cm, d v s ganska tjock. Dela upp fyllningen på de två bitarna. Rulla ihop varje bit, från långsidan och dela i ganska tjocka bitar, cirka 4-5 cm tjocka, d v s cirka 9 bitar från varje rulle. Ställ höga pappersformar i en muffinsplåt (6 st/plåt). Mina pappersformar från Eldorado har jag tidigare köpt på Willys. Lägg i bitarna och låt jäsa under duk i cirka en halvtimma. Pensla med uppvispat ägg, (med en skvätt mjölk i). Strö över garneringen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk. Under tiden häller du upp ett STORT glas mjölk :oP
Förbereder saffran.
Kavla ej för tunt!
Höga formar. ’Stora muffinsformar’ av märket Eldorado. Dessa ska ställas i muffinsplåten strax.
Plats tagits i muffinsformen (6 st i varje plåt).
Sjuuuukt nöjd, som vanlig!
Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Saffransbullar

  1. Pingback: Karljohanstortellini med paprikapesto och kycklingfilé | Mat&Bakverkstan

  2. Pingback: Nutellabullar - Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *