Formfranska

Dessa formfranskor har jag bakat många gånger. Blir alltid lika nöjd. En klar favorit!

Antal: 2 st
Ugn, 200 grader i 25-30 min
Ingredienser
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.
5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
Print Friendly, PDF & Email

3 tankar kring ”Formfranska

  1. Lina Makhoul

    Hej Veronica! Tack för en jättefin blogg, följer dig med glädje och tycker så mycket om allt du lägger upp! Jag vill uppmärksamma dig på formfranska brödreceptet. Det har blivit en fördubbling av måttenhets siffrorna i ditt recept. 5dl blev 55, 1 dl blev 11 och så vidare. Man förstår ju att en limpa kräver inte så mycket ingredienser 🙂 Lycka till från mig//Lina

    Svara
    1. matochbakverkstan Inläggsförfattare

      Hej! Vad kul att du gillar bloggen! Tacksam att du gör mig uppmärksam, när det smugit sig in tokigheter. Ibland när jag kopierar ett recept från en webbsida och klistrar in, så blir det ”dubbelt” av någon konstig anledning. Det har hänt förut och den här gången missade jag att kontrollera. Tack för din uppmärksamhet 🙂 Nu är det tillrättat.

      Svara
  2. Pingback: Ur arkivet, vecka 13 Formfranska | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *