Pastagratäng panko

Jag är inte ett jättefan av just pasta, men den här snabba vardagspastan är värd sin plats här på bloggen. Innehåller köpt ostsås, tycker inte det är något fel med den. Snabba vardagsrätter kan man inte få för många av. Vad som ger den här rätten karaktär är det knapriga ”täcket”, en blandning som bl a innehåller ströbröd. Om man har tur så hittar man japanskt ströbröd i en välsorterad mataffär, s k panko. Jag berättar mer om panko längre ner i inlägget.

Ugn, 200 grader i cirka 20-30 minuter

Ingredienser
300-400 g okokt pasta penne
4 dl Kelda ostsås
1 dl creme fraiche
100 g marscapone
2 pkt bacon
1 liten purjolök
200 g champinjoner

Topping
1 dl panko (japanskt ströbröd), tag annars vanligt ströbröd
2 st finhackade vitlöksklyftor
1-2 dl riven emmentaler
smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan i lättsaltat vatten. Skiva purjolök och champinjoner. Strimla baconen. Knaperstek baconen och låt rinna av på en bit papper. Använd baconflottet och fräs svamp och purjolök tills de fått fin färg. Blanda svamp/lök och bacon med den kokta pastan i en rymlig bunke. Tillsätt ostsås, creme fraiche och marscapone i bunken. Rör om ordentligt tills allting blandat sig. Häll över i en ugnsform. Blanda panko, riven ost och hackad vitlök för sig. Strö toppingen över gratängen. Klicka smörklickar lite här och där över gratängen och gratinera i ugnen i cirka 20-30 minuter på 200 grader.

Blanda ingredienserna till pastagratängen väl. Häll över i en ugnsform.  Gör toppingen bredvid och strö över.
Efter cirka 25 min i ugnen.

Panko ströbröd är ett Japanskt luftigt ströbröd som är skuret i flingor vilket ger en helt annorlunda smak och utseende än ”vanligt” ströbröd. Maten blir krispigare samt att Panko ströbröd suger åt sig kryddorna bättre än ett vanligt ströbröd, vilket även detta förbättrar smaken i maten.
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *