Kalasgod ostkaka

I ett tidigare inlägg skrev jag följande: ”Då jag är uppvuxen i Småland har jag starkt barndomsminne av att det bjöds på ostkaka mest hela tiden! Mamma och farmor hämtade ostlöpe och bonnamjölk hos bönderna i Småland på löpande band. Därför har jag bett min mamma om receptet. Ett fint gammalt recept, som inte alls ska vara svårt att baka efter, enligt min mor. Receptet är säkerligen inte ”hemligt” om man vill jämföra med andra kokböcker. Men för mig är det viktigt att det är just det receptet. Fast det är det ju egentligen inte -mamma och farmor gjorde ju ostkaka på ”en höft”. Men om jag gör ett försök, så kanske den nästan blir som när jag var barn….”

Idag gjorde jag slag i saken och provade receptet själv och man kan säga att ”nu är ostkaka inte längre något jag köper i affären”. Nu klarar jag mig på egen hand! Den blev kalasgod!!!

Ugn, 175 grader i minst 1,5 timma

Ingredienser
5 liter mjölk (helst tjock bonnamjölk)
1 – 1,5 dl vetemjöl
1 – 1,5 msk ostlöpe (finns numera både i butik o Apotek)
3 st bittermandel
75-100 g sötmandel
4 hela ägg
1 – 1,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde

Gör så här
Värm mjölken till 35-37 grader. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Blanda ihop. Stäng av och drag bort från värmen och rör ner ostlöpen. Fortsätt att röra tills mjölken börjar ”skära sig”. Det tar 5-10 min. Låt den sedan stå i cirka 30 minuter, rör om i blandningen då och då.
Häll ostmassan genom ett durkslag eller en sil. Arbeta/smula sönder den fasta massan.
Skålla, skala och hacka mandeln fint.
Vispa grädden till ett ”löst skum”.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner ostmassan i äggblandningen. Tillsätt mandel och grädde.
Häll smeten i en smord ugnsfast form (2,5 liter).
Grädda på nedersta falsen i 175 grader i cirka 1,5 timma (kolla att kakan släppt från formens kant något, annars grädda i 10 min till). Under tiden som kakan gräddas kan man behöva lägga över ugnsfolie. Gör det när den fått tillräckligt med färg.

Ostkakan är godast ljummen med sylt och vispad grädde. Går att frysa, men värms då något vid servering.

Viktigt att den får svalna av i minst en halvtimma innan man äter den. Den behöver stadga till sig. Den kan vätska av sig när man skär i den. Det gör ingenting, det blir så ibland. Även på ostkaka som man köper. Ät och njut!

Det närmsta ”bonnamjölk” jag kunde komma, lantmjölk gammaldags.

Uppvärmd mjölk, mjöl och ostlöpe. Låt stå i en halvtimma. Rör om med jämna mellanrum.

Smula sönder ostmassan.

Vispa ägg och socker. Lättvispa grädden. Finhacka mandeln. Blanda alla ingredienser och häll i smord ugnsform.

Såååå gott!!!! (Ugnsfolien slet bort lite av skorpan).
Print Friendly, PDF & Email

3 tankar kring ”Kalasgod ostkaka

 1. Pingback: Smördegsinbakad fläskfilé - matochbakverkstan

 2. Pingback: Falsk ostkaka (med keso) - matochbakverkstan

 3. Finas mammis

  Hej! Nu har jag skrivit av ditt recept på ostkakan och ikväll ska jag hämta 5 liter mjölk hos bonden!
  Nu hoppas jag att ostkakan ska bli riktigt god! God Jul och tack för receptet!
  Kram/Finas mammis

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *