Äppelsmulpaj med flingsalt

Receptet kommer från tidningen Buffé nr 9, 2011

Jag smakade för första gången på den här jättegoda smulpajen hos min kompis Gabriella. Nu har jag gjort den själv och den är precis lika god som den utlovas vara i tidningen Buffé, ”världens godaste äppelsmulpaj”. Den här pajen kommer jag att göra många gånger. Den är väl värd sin plats här på bloggen.
Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman.
Ingredienser
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smul
125 g kallt smör (gärna mera!)
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt
Till servering
vispad grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Bild från tidningen Buffé, nr 9 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *