Minipajer

Minipajer i mängder är behändigt att ha i frysen.
Ta fram:
-som drinktilltugg när gästerna kommer
-när man är ”sugen på något”
-till buffébordet
-till fredagsmyset.
Tinar i ett nafs, bara att plocka fram när som helst!
Det här receptet ger cirka 25-30 minipajer. Eftersom alla har gjort paj någon gång så är ju följande inte någon nyhet, variera fyllningen i all oändlighet.
Jag var sugen på att göra kantarellfyllning, men det fick istället bli denna lökvariant. Mycket god!
Ugn, 200 grader i cirka 15-20 minuter

Pajdeg
200 gram vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
2 msk kallvatten

Nyp ihop mjöl och smör snabbt i en bunke. Tillsätt vattnet och forma till en deg. Slå in degen i plastfilm och lägg in i kylskåpet i cirka en halvtimma. Tag ut degen och rulla cirka 25-30 st kulor, som sedan trycks ut i aluminiumformar som är placerade på en ugnsplåt.

Fyllning
1 st stor purjolök
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 ägg
skivade tomater
salt
peppar
riven ost, 3 dl

Skölj och finhacka purjolök, vitlök och gul lök. Fräs all lök i stekpanna tills den blivit mjuk och fin. Sänk värmen och häll på grädden. Salt/peppar. Ställ åt sidan och låt svalna en liten stund innan man rör i äggen. Blanda. Fyll pajformarna med fyllningen. Lägg en tomatskiva i varje pajform och toppa till sist med riven ost. Grädda i 200 grader i cirka 15-20 minuter.Först valde jag att kavla ut degen till en platta, för att sedan stansa ut rundlar till aluminiumformarna. Sedan ändrade jag mig och gjorde små kulor istället. Gör det som du tycker är enklast.
Tryck ut degen i formarna.
Häll på ost/löksmeten, lägg på en skiva tomat och toppa med riven ost.
Efter cirka 15-20 minuter i ugnen.
Ett härligt pajberg på buffébordet!

Inspiration Kryddburken

Print Friendly, PDF & Email

4 tankar kring ”Minipajer

  1. Pingback: Matpaj - matochbakverkstan

  2. Pingback: Kallskuret kött - matochbakverkstan

    1. matochbakverkstan Inläggsförfattare

      Hej! Bra fråga, (som jag är lite osäker på). Rent spontant skulle jag vilja säga cirka 3 månader. Jag har haft minipajer i frysen längre, men 3 månader känns som en bra tidsgräns. Man vill ju undvika fryssmak och iskristaller. Jag brukar tina minipajerna i kylskåp, under en handduk som suger upp fukt. Ett annat tips är att förgrädda minipajerna så de blir ”halvklara”, innan frysning, för att sedan tina dem och grädda dem klart strax innan servering. Jag skulle inte frysa in dem ogräddade då fyllningen skulle blöta upp pajdegen för mycket. Om man vill tillaga pajerna i förväg, går det ju bra i upp till några dagar innan, då de har en bra hållbarhet i kylskåp. Jag tycker pajerna är lika goda varma som kalla på buffébordet. Hoppas svaret var till lite hjälp 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *