Spenat- och broccolipaj

Paj är en rätt som jag emellanåt glömmer bort. Trots allt är det ju ganska enkelt att svänga ihop en paj och sedan fylla pajen med det som man har hemma och hälla på en äggstanning.

Ugn, förgräddning av pajskal 200 grader, 10 min
Ugn, gräddning av hela pajen 175 grader, 40 min
Pajdeg
200 gram vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
(räcker till en 24-25 cm i diameter stor springform)
Nyp snabbt ihop mjöl och smör, (som du skurit i små bitar). Det ska blir finsmuligt. Tillsätt vattnet och krama ihop till en deg. Lägg ut ett stort ark plastfilm på köksbänken, lägg degen ovanpå och lägg ett nytt ark plastfilm över degen. Kavla ut degen till en stor rundel som är större än pajformen. Tag av plastfilmen på ena sidan, lägg degplattan i pajformen och tag bort resterande plastfilm. Se till att degen går högt upp på pajformens kant. Ställ in pajformen i kylskåpet i cirka en halvtimma eller 10 minuter i frysen (så åker inte kanterna ner vid gräddningen).
Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 10 minuter. Tag ut pajformen och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Fyllning
Broccoli, fryst el färsk (så det täcker ett lager i pajformen)
Spenat, blad- eller babyspenat, cirka 200 gram
Gul lök, 2 st finhackade
Ädelost, cirka 200 gram
4 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
Gör iordning broccolin, koka mjuk i några minuter och skölj sedan under kallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan. Finhacka lök och bryn den tillsammans med spenaten. 
Lägg broccolin i botten av det förgräddade pajskalet. Smula över hälften av osten. Lägg över lök- och spenatblandningen. Smula över resten av osten. Vispa grädde och ägg i en skål för sig, salta och peppra och häll över alltsammans i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Den ska ha fått fint med färg. Tag ut pajen, täck över den med folie och låt den ”stabilisera sig” i cirka 15-20 minuter, annars finns det risk för att pajen ”rinner ut” grädden.Klart att hälla på äggstanningen.
Nu har pajen fått vila under folie i 15-20 minuter. Klar!Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Spenat- och broccolipaj

  1. Sanna

    Vi gjorde utan ädelost, med västernbottenost istället. Rekomenderar starkt denna goda paj!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *