Många gånger, lite varstans, har jag sett lite olika receptvarianter på ugnskotlett. Här kommer min variant på en välsmakande ugnskotlett. Det som är så bra är att man kan experimentera med smakerna gång från gång. Grunden är grädde, japansk soya och ev creme fraiche. Krydda gräddblandningen med vad du vill. Gör gärna i långpanna, så har du mat i flera dagar. Bra matlådemat också. Välj vilket kött du vill, med eller utan ben, fläskkotlett, karrékotlett, kycklingfilé o s v. I det här receptet valde jag benfri karrékotlett. Säljs ofta i storpack i butikerna.
Ugn: 175 grader i cirka 60-75 minuter
Det här behöver du till 1 st långpanna:
Valfritt kött, (10-15 st benfria, några färre med ben)
3 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde
2 tsk sambal olek
1 dl soya japansk, vill du ha ännu mera färg kan du tillsätta en gnutta kinesisk soya.
3 pressade vitlöksklyftor
(Maizena redning)
Gör så här:
Lägg det råa köttet i långpannan. Vispa ihop övriga ingredienser och häll detta över köttet. Blandningen ska knappt täcka köttet. Skeda sås över köttet, så alla köttbitarna dränks in.
Stek mitt i ugnen i cirka 60-75 minuter.
Tag ut plåten. Plocka ur köttet och sila ner såsen från pannan ner i en kastrull. Värm upp såsen och red med ett par matskedar maizena. Salta eventuellt, några andra kryddor behövs ej. Klart att servera tillsammans med ex-vis kokt potatis och grönsakstillbehör.
|
Skiva det råa köttet i tjocka bitar (alt köp färdigskivat i butik). |
|
Fördela ut köttet i långpannan. |
|
Häll gräddsåsen över köttet. |
|
Skeda över lite sås på köttet. |
|
Efter cirka 75 min i ugnen. |
|
Sila såsen från ugnsformen ner i kastrullen. |
|
Klart! |