Köttfärslimpa

Smakrik köttfärslimpa som sköter sig självt i ugnen passar både till vardags och som idag, söndag. När man ändå är igång kan man lika gärna göra två stycken på en gång, så har man en kvällsmat i veckan färdig och klar. Bara att ta fram och värma.

Ugn: 175 grader i en timma

Ingredienser:
1,7 kg blandfärs, cirka
3 msk potatismjöl
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
salt
peppar

50 gram smör
3-4 normalstora gul lök
4-5 msk kalvfond
2 dl vatten

(grädde till såsen)

Så här gör du:
Hacka den gula löken och stek den i smöret i stekpannan. Låt löken stå och puttra en stund så den blir riktigt mjuk. Häll på kalvfond och vatten. Mixa den med stavmixern när den svalnat (så lökbitarna förvinner).

Blanda ströbröd, potatismjöl och häll på lite mjölk i taget (det ska inte bli stabbigt och inte för löst heller) och låt detta svälla i en liten stund. (Ev går inte all mjölk åt, eller så tar du lite mer). Känn dig fram. Blanda ihop med lökröran. Blanda ihop med färsen. Forma två limpor och lägg dessa i en smörad ugnsform eller långpanna. In i ugnen (mitten) i cirka en timma.

När köttfärslimporna är klara silar du ner skyn, som bildats i ugnsformen, i en gryta. Späd med mera buljong, colorit soya, grädde, salt och peppar. Red eventuellt med lite maizena. Jag brukar skvätta i lite gurkspad från smörgåsgurksburken eller klicka i lite gelé i såsen. Servera med kokt potatis och ev lite ärtor el broccoli.

Löken blir mjuk och glansig.

Tillsätt kalvfond och vatten.

Eliminera lökbitarna, om du vill.

Nu, dax för ugnen!
Smaklig måltid!

Inspriation Kryddburken

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Köttfärslimpa

  1. Pingback: Köttfärslimpa med svampsås, kokt potatis och sötsyrliga morötter. - matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *