Färsspett med vitlökssås

Härliga fredag! Vägrar dock tro att grillsäsongen är över för den här gången. Men ikväll regnar det något alldeles förskräckligt, så idag får ugnen göra jobbet. Färsspett är gott och enkelt att göra. En liten handpåläggning så sköter sig resten av sig självt i ugnen.

Ugn: 200 grader i cirka 30-40 min

Det här behöver du:
700 gram nötfärs
2 ägg
1 stor gul lök
1/2 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk tigersås
2 köttbuljongtärningar eller köttbuljong strö.
Salt/peppar

Gör så här:
Hacka löken grovt. Blanda lök, ägg, ströbröd, potatismjöl, tigersås, köttbuljong, salt och peppar i en behållare. Kör allt till en massa med en stavmixer eller matberedare. (Samma tillvägagångssätt när man gör köttbullssmet. Eliminerar allt vad lökbitar heter). Tillsätt eventuellt en gnutta vatten i smeten, men inte mycket för då blir färsen för lös. Blanda smeten med nötfärsen. Forma avlånga ”biffar”, lägg dessa på en smord plåt och stick in grillspettspinnarna. (Jag brukar använda rostfria grillspettspinnar för då dessa blir heta värmer de färsen inifrån samtidigt. Annars blötlägger du träpinnarna först, på sedvanligt sätt). Pensla in köttfärsspetten med ytterligare lite tigersås eller olja. In i ugnen på nedersta falsen, i totalt cirka 30-40 minuter, (vänd på spetten efter halva tiden).

Under tiden spetten är i ugnen gör du en god-god sås. Jag föredrar en med mycket vitlökssmak, t e x den här som jag gjorde idag:

Parmesan- och vitlökssås:
0,5 burk tjock creme fraiche
1,5 dl finriven parmesanost
1 liten riven vitlöksklyfta
1 dl naturell yoghurt, gräddfil eller liknande
Salt/peppar

Mums!

Sista bilden innehåller ett hett tips om hur man håller bananflugor borta från sitt rödvinsglas…

Mixa alla ingredienser förutom färsen.

Häll smeten över färsen och blanda noga.

Pensla spetten med tigersås eller olja.

Servera med något du är sugen på, pommes eller som i det här fallet en god sås och sallad.

…och här kommer mitt heta tips om hur man håller bananflugorna borta.
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *