Plommonpaj med citron och mandelmassa

Goda plommon hade arbetskamraten med sig till arbetet idag! Jag fick plocka med mig hem och jag passade då på att göra denna underbart goda skapelse.
Ugn (endast pajskal): 200 grader, 10 minuter
Ugn (pajskal med fyllning): 150 grader, 30 minuter
Det här behöver du:
Pajbotten
150 gram smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
Plommon
200 gram riven mandelmassa
2 ägg
2 msk vetemjöl
rivet skal av 1 st citron
1 dl vispad grädde
farin- eller råsocker
Grädde till servering
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajbotten i en bunke. Nyp ihop blandningen, med båda händerna, tills du har en finsmulig massa. Tryck ihop smulmassan till en degklump och tryck ner den i en pajform, ända upp till kanten. Ställ i kylskåpet i 15-30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda skalet i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter på 200 grader.
När pajskalet är förgräddat tar du ut formen och sänker samtidigt ugnen till 150 grader.
Under tiden delar du och kärnar ur plommen och lägger åt sidan. Sedan tvättar du citronen noggrannt i ljummet vatten, torkar av och river av citronskalet.
Elvispa riven mandelmassa med äggen. Tillsätt mjöl och citronskal. Blanda. Vispa grädden i en annan bunke och vänd ner grädden i blandningen. Slå smeten i det förgräddade pajskalet. Tryck ner de delade plommonen en aning i smeten. Strö över farin- eller råsocker. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter.
Servera ljummen eller kall med ex-vis vispgrädde.
Nyp ihop ingredienserna till pajbotten.

Elvispa mandelmassa och ägg.

Nagga den kylskåpskalla pajbotten.

Tryck ner plommonhalvorna i smeten.

Servera med grädde!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *