Husmanskost –stekt fläsk med löksås. Beräkna cirka 4-5 st fläskbitar per person. Såsen räcker till cirka 4 personer. Jag brukar göra såsen ganska tjock och inte efter några speciella mått, men ungefär som angivet nedan i receptet. Glöm inte att hälla ned lite av stekflottet från fläsket i såsen, för extra god smak.
Det här behöver du
Rimmat fläsk
2 st gula lökar
Smör, en rejäl klick
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
0,5 tsk kinesisk soja
Salt
Vitpeppar
Servera med kokt potatis, (och lingongsylt)
Gör så här
Skala, dela och skär löken i fina strimlor. Fräs löken mjuk i en rejäl klick smör. Den ska bli mjuk men inte få jättemycket färg.
Vispa ut mjölet i 1 dl mjölk och vispa därefter i resterande 3 dl av mjölken i en kastrull och låt koka upp och låt stå och puttra lite på svag värme i 5-10 minuter. Rör ner löken i såsen, tillsätt soja (och lite stekflott från fläsket) och smaka av med salt och peppar. (Om man vill kan man steka löken, pudra över mjölet och späda med mjölken -vilket som, toppredning/bottenredning).
Stek fläsket i lite smör i omgångar, (spara lite stekflott till löksåsen). För knaprigt fläsk, förlänger man stektiden något.