Kladdkaka med karamelliserad mjölk

En kladdkaka kan man experimentera med hur som helst. En kladdkaksgrund och sedan tillsätter man något smaskigt. Hur man sedan vill att kladdkakan ska vara är individuellt. Jag brukar plocka ut min ur ugnen när den är ”jättekladdig” och då smakar den på ett sätt. Däremot, om man gör kladdkakan och äter den dagen efter, så smakar den på ett annat sätt och är inte lika kladdig, den har snarare blivit lite seg och det går att skära fina bitar av den. Därför brukar jag göra ett ”mellanting”, jag bakar kladdkakan och tar ut den ”jättekladdig”, ställer in den i kylen i nån timma och voila, så är den helt perfekt i konsistensen, ”lagom”.

Hur vill ni att en kladdkaka ska vara?

Kladdkaka med karamelliserad mjölk. Kondenserad mjölk, (som man kokar för att den ska bli tjock kola) är passé här hemma, nu när det finns färdig kola i butik, (karamelliserad mjölk). Burkarna ser väldigt lika ut på butikshyllan, så det är lätt att köpa fel. Brukar köpa hem ett par stycken, väldigt bra och ha hemma om man vill slänga ihop en banoffee pie, eller denna goda kladdkaka.

De två sista bilderna i inlägget är kladdkakan efter 20 min i kylen och samma kladdkaka dagen efter. Stor skillnad i konsistens 🙂

IMG_3501

Kladdkaka med karamelliserad mjölk

Ugn: 175 grader i cirka 25-30 minuter

Det här behöver du

220 g smält smör

3 hela ägg

3,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

0,5 burk karamelliserad mjölk

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Rör ihop, (vispa inte för mycket) ägg och socker. Sikta i mjöl och kakao och blanda väl. Tillsätt smöret i omgånger, blanda väl. Klicka i några teskedar av kolan och rör om något varv, klicka i ytterligare några teskedar och rör om något varv, (kolan ska inte lösas upp).

Smörja och bröda, (med kakao) en springform, (form med avtagbar kant) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, beroende på hur du vill att den ska vara. Härefter ställer jag kakan i kylskåpet någon timma, eller tills dagen därpå.

Serveringsförslag: Lättvispad grädde, en klick kola eller vaniljglass.

IMG_3505

IMG_3549

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *