Stekt fläsk med löksås

Husmanskost –stekt fläsk med löksås. Beräkna cirka 4-5 st fläskbitar per person. Såsen räcker till cirka 4 personer. Jag brukar göra såsen ganska tjock och inte efter några speciella mått, men ungefär som angivet nedan i receptet. Glöm inte att hälla ned lite av stekflottet från fläsket i såsen, för extra god smak.

IMG_3561

Det här behöver du

Rimmat fläsk

2 st gula lökar

Smör, en rejäl klick

4 dl mjölk

2 msk vetemjöl

0,5 tsk kinesisk soja

Salt

Vitpeppar

Servera med kokt potatis, (och lingongsylt)

Gör så här

Skala, dela och skär löken i fina strimlor. Fräs löken mjuk i en rejäl klick smör. Den ska bli mjuk men inte få jättemycket färg.

Vispa ut mjölet i 1 dl mjölk och vispa därefter i resterande 3 dl av mjölken i en kastrull och låt koka upp och låt stå och puttra lite på svag värme i 5-10 minuter. Rör ner löken i såsen, tillsätt soja (och lite stekflott från fläsket) och smaka av med salt och peppar. (Om man vill kan man steka löken, pudra över mjölet och späda med mjölken -vilket som, toppredning/bottenredning).

Stek fläsket i lite smör i omgångar, (spara lite stekflott till löksåsen). För knaprigt fläsk, förlänger man stektiden något.

 IMG_3560

IMG_3563

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *