En enkel och matig fisk- och räksoppa med aioli.
Aiolin lyfter soppan en dimension -tänk att jag höll på att glömma att ställa fram den!
Till 3- 4 personer
Fisksoppa
500 gram räkor med skal, spara räkskalen!
olivolja
4 portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
salt
cayennepeppar
en nypa paprikapulver
Aioli
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
2 – 2,5 dl neutral olja, (ex-vis rapsolja)
1 krm salt
peppar
runda gärna av med lite creme fraiche, valfri mängd
Garnering: Färsk dill
GÖR SÅ HÄR
Aioli
Blanda äggulor, pressad vitlök, vitvinsvinäger och olja en hög skål. Vispa med stavmixer till krämig konsistens! Smaka av med salt och peppar. Runda eventuellt av med en klick creme fraiche till önskad konsistens. Om man vill kan man tillsätta en tesked fransk senap.
Förvara i kylskåpet fram till servering.
Fisksoppa
Skala räkorna, (spara räkskalen).
Finhacka löken och vänd ner i stekpanna el kastrull, pressa ner vitlöken.
Fräs löken mjuk. Rör ner tomatpuré och tillsätt räkskalen.
Fräs runt, lite hastigt, utan att bränna skalen. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15 minuter.
Skär fisken i lagom stora bitar –lägg åt sidan.
Sila bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta. Ställ tillbaka på spisen igen. Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna. Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter, beroende på hur stora bitar du gjort.
Häll, under omrörning, ner vitvinsvinägern. Smaka av med salt, en nypa paprikapulver och lite cayennepeppar.
Precis innan servering, vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma, inte koka.
Servera tillsammans med aioli!
Inspiration: Jennys matblogg
Pingback: Fisk- och räksoppa med aioli | Matochbakverkstan