Kroppkakor var längesen jag gjorde! Recept HÄR.
Detta är en annan variant som tillagas i ugn och som jag gjorde för litesen. Om jag jämför traditionella kroppkakor som kokas i gryta med detta recept så kommer jag snabbt fram till att nästa gång jag gör runda kroppkakor ska jag koka dem i långpanna istället för i gryta. ”Variation” i köket 😉
Smarrig kroppkaksrulle
Ugn: 200 grader i cirka 35-40 minuter
8 port
Det här behöver du
1,5 kg mjölig potatis
3-4 dl vetemjöl, cirka
1 tsk salt
3 ägg
400-500 g rimmat fläsk, (eller bacon)
2 st gul lök
2 krm grovt stött kryddpeppar
Svartpeppar
3 dl vatten
Till servering: Smält smör och lingon
Gör så här
Koka potatisen mjuk, med skalet på. Häll av vattnet och pressa potatisen i en bunke, (kasta skalet). Låt potatisen kallna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär fläsk el bacon i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk/bacon och lök tillsammans eller var för sig. Tillsätt kryddpeppar.
Blanda snabbt ihop pressad potatis, salt, ägg och vetemjöl till en smidig deg, (börja med 3 dl mjöl och tillsätt ev lite mera allteftersom). Forma degen till två rullar/längder och lägg över i en långpanna. Gör en fördjupning/dike i varje längd.
Fördela fyllningen i fördjupningarna. Kläm ihop till rullar, (lite pilligt men de håller ihop bra sedan). Häll 3 dl vatten över rullarna, ner i långpannan och täck hela långpannen med aluminiumfolie. Sätt in i mitten av ugnen och ”ugnskoka” längderna i cirka 35-40 minuter. Tag ut och låt rullarna stå en liten stund så de stabiliserar sig. Skär rullarna i lagom stora skivor och servera med smält smör och lingonsylt.