Kroppkakor

Man är väl inte smålänning för intet! Jag brukar göra kroppkakor, åtminstone en gång per år. Smakar lika gott varje gång, tycker jag i alla fall. Resten av familjen önskar helst att de vore någon annanstans… ;o)
Men då blir det ju mera över till mig! MUMS!!!
Den variant av kroppkakor som jag gör är väldigt enkel. Man behåller potatisskalet på, när man kokar potatisen. Skalet fastnar sedan i potatispressen och kastas bort. Det ska inte vara krångligt!
Kroppkakor
Ingredienser
Antal: 12 st
1 kg mjölig potatis
2 ägg (ev bara gulan om STORA ägg)
2-3 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 tsk kryddpeppar, (20-25 st krossade el 2-3 tsk malen)
en gnutta vitpeppar
1 gul lök
knappt 100 g rimmat fläsk
Gör så här
Koka potatisen med skalet på. Finhacka löken och skär det rimmade fläsket i små tärningar. Bryn lök och fläsk tillsammans med mortlad kryddpeppar och vitpeppar. Pressa potatisen och låt den svalna till en aning. Blanda potatispresset med äggen, salt och mjöl (lite i taget, degen ska inte vara kladdig när den är klar). Arbeta degen slät och jämn. Rulla till en korv och skär i tjocka jämna skivor, (12 st) och tryck en håla i varje skiva. Lägg en klick av lök/fläskblandningen i varje håla. Nyp ihop degen och forma med lätt hand till runda bollar. Koka i lättsaltat vatten i cirka 10-12 minuter. Efter en stund flyter kroppkakorna upp till vattenytan, vänd dem då så de blir genomkokta. Servera med lingon och skirat smör eller grädde.
Bryn lök, rimmat fläsk och kryddpeppar/vitpeppar.
Pressa potatisen med skalet på. Kasta bort skalet. Tillsätt ägg, vetemjöl och salt.
Dela degen i 12 bitar.
Fördela fyllningen i hålorna. (Det blir fyllning över). Nyp ihop och rulla till släta bollar.
Koka upp vatten och låt kroppkakorna koka 10-12 minuter. Vänd dem en gång under tiden.
Grädde o lingon fick det bli till idag.
Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Kroppkakor

  1. Ann-Sofi MATSAFAFARI

    Hihi jag håller mig också borta om det vankas kroppkakor i närheten av mig. Jag har i och för sig inte smakat sen jag var riktigt liten och jag kanske skulle tycka om det om jag smakade.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *