Rågsiktsbröd

Sugen på nybakat? Ja, tack! …och gärna med detsamma! Nåja, inte för att detta bröd blir klart på momangen, men inte långt ifrån. Det behöver nämligen bara jäsa EN gång. Jag arbetar först ihop degen i en bunke och sedan för hand. Därefter kavlar jag ut degen till en tjock rundel och lägger över den i en rund, bakplåtspappersklädd ugnsform. Jäsningstiden är en timma och gräddningstiden cirka 12-15 minuter, (jag tog idag ut brödet efter cirka 14 minuter och då var brödets innertemp 98 grader).

Om man vill vara helt säker på sitt bröds färdighet kan man mäta brödets innertemperatur med en (stek)termometer, antingen en termometer som sitter i under hela gräddningen, eller en som man ”kontrollmäter” med. Man brukar säga att ljusa bröd ska bakas upptill 98 grader, men ibland tar jag ut brödet nånstans mellan 96 och 98 grader. Lite mörkare bröd ska fortfarande ha 98 grader inuti. Riktigt grovt bröd behöver gå upp till 100 grader. Knackar man annars på brödet och det låter ihåligt, brukar det vara ett gott tecken. 

Rågsiktbröd

Antal: 8 bitar, (som sedan delas i sin tur)

Ugn: 225 grader i cirka 12-15 minuter

Det här behöver du

1/4 dels bit jäst, (12 g)

2 dl mjölk, gärna den feta

1 tsk salt

1 msk olja, neutral ex-vis rapsolja

6 dl rågsikt, cirka. (1 dl väger 55 gram)

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölken till 37 grader och häll den över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt salt, olja och lite i taget av mjölet. Lyft över degen på ett bakbord och arbeta degen smidig för hand. Knåda-knåda 🙂 Forma degen till en boll och kavla ut den litegrann, den ska vara några centimeter tjock. Lägg över degen i en bakplåtspappersklädd rund form, cirka 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt jäsa i cirka en timma under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader, (OBS: när brödet ska in sänks graderna till 225 grader, d v s brödet ska gräddas på 225 grader hela tiden).

Grädda brödet i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 12-15 minuter, eller tills innertemp når cirka 98 grader. Tag ut brödet och låt svalna under en bakduk.

Kavla ut en tjock rundel.

Kavla ut en tjock rundel.


Lägg över degen i en rund, bakplåtspappersklädd form. Behöver ej smörjas.

Lägg över degen i en rund, bakplåtspappersklädd form. Behöver ej smörjas.


Låt brödet svalna något och skär upp i valfritt antal bitar, här 8 bitar som sedan i sin tur delas.

Låt brödet svalna något och skär upp i valfritt antal bitar, här 8 bitar som sedan i sin tur delas.

Rågsiktsbröd

Jag har haft väldigt mycket omkring mig sista tiden och har inte haft någon bloggprio. Här har varit förberedelser inför bal och student m m. Håller i alla fall på att förbereda nästa veckas inlägg som bl a kommer att innehålla ett vintips, god kryddning till grillat, recept på potatissallad som räcker till många samt lite annat smått och gott. Alltså, recept som jag vill komma ihåg själv och som jag gärna delar med mig av.

Vi ses snart igen!

Kramar!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *