Köttbullar med lingonsås

Här kommer ett superenkelt recept på köttbullar. Inga krusidull-ingredienser och ingen lök som behöver hackas. Ingen stekpanna …och rulla dem, tar inga tider. Bara in med dem i ugnen. De steks färdigt samtidigt som potatisen kokar, (jag köper alltid potatis som med fördel kokas med skalet på =slipper skala). Under tiden vispar man ihop såsen och kokar upp lite grönsaker i en kastrull. God och snabb vardagsmat.

Jag har använt Kinesisk soja för att färga brunsåsen. Använd Collorit soja om smaken på den kinesiska sojan inte gillas.

Köttbullar med lingonsås

Köttbullar med lingonsås

Portioner: Cirka 4-5 st

Ugn: 250 grader i cirka 10-15 min beroende på storlek på köttbullar

Köttbullssmet, (en plåt)

800 g blandfärs

0,5 dl ströbröd

1 dl vatten

1 ägg

2 msk kalvfond, (kan uteslutas)

0,5 msk salt

2-3 krm nymalen svartpeppar

Trocomare örtsalt, (eventuellt)

Lingonsås

3 dl vatten

1-2 dl grädde

2 msk kalvfond

1-1,5 msk Maizena, att reda med

1 krm salt

1 tsk kinesisk soja

2 rejäla matskedar lingonsylt

*

Servera med kokt potatis och grönsaker

Gör så här

Köttbullar: Värm ugnen till 250 grader. Blanda ihop alla ingredienser och rulla till köttbullar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Stek köttbullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på storlek på köttbullarna. Tag gärna ut en och kolla efter en stund, så de inte går för länge och blir torra.

Lingonsås: Blanda samtliga ingredienser till såsen, (tillsätt Maizena innan såsen värms så riskerar man inga klumpar). Koka upp såsen och låt den sedan sjuda några minuter.

Lite mer än 800 g blandfärs

Lite mer än 800 g blandfärs

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *