Mozartkulor

En klassiker på gottebordet till jul! Eleganta Mozartkulor, som ser väldigt proffsiga ut, men ganska enkla att göra. Endast tre ingredienser, nougat, mandelmassa och choklad.

Tips Om man vill smaksätta mandelmassan, med ex-vis konjak, så river man ner den grovt på rivjärnet och blandar i en skvätt konjak. Sedan arbetar man ihop mandelmassan och delar den i så många bitar man behöver.

Om att smälta choklad Ren choklad innehåller kakaosmör som kristalliserar sig lätt, till skillnad från annat fett. Därför måste choklad, som ska användas till bakverk eller dylikt smältas försiktigt. För hög temperatur ger grynig, grå choklad som inte vill stelna. Även choklad som innehåller vegetabiliskt- eller annat fett, t e x blockchoklad, måste värmas försiktigt.

Som sagt, smält chokladen försiktigt och ha inte bråttom. Skålen med den hackade chokladen ska inte nudda vattnet. Vattnet ska endast sjuda, (inte koka). Skålen som man sätter i kastrullen ska helst täcka kastrullens kanter så att inte vattenånga tillförs chokladen. Risken är annars att chokladen skär sig och blir helt förstörd. Ask me, I know, ha! Den här gången gick det som smort efter konstens alla regler. Låter som om jag misslyckas jämnt med att smälta choklad, men det har hänt EN gång och nu aldrig mer, hoppas jag. Nu vet jag 🙂

IMG_8794

Mozartkulor

Jag använde Marabous mjölkchoklad att doppa med. Vill man inte ha fullt så söta mozartkulor, så väljer man förstås en mörkare choklad.

Antal: 25-30 st

Det här behöver du

250 g nougat (Odense, eller baknougat)

400 g mandelmassa

250-300 g choklad, mörk eller ljus

(eventuellt 2 msk konjak)

Gör så här

Skär nougaten i cirka 25-30 st lika stora bitar. Rulla hastigt bitarna till kulor och låt stelna en stund i kylskåpet. (Man måste inte rulla nougaten till en kula, man kan ”forma till” i nästa steg). Dela mandelmassan i lika många delar, (25-30 st) och tryck ut i handen till platta rundlar. Lägg sedan en nougatkula på varje platta och forma mandelmassan runt nougaten så den täcker helt och rulla till en boll, (med lite mjölad hand). Hacka och smält chokladen försiktigt på svag värme i ett vattenbad. Doppa kulorna i den smälta chokladen, med hjälp av två gafflar, eller stick en provsticka eller tandpetare i dem och doppa i chokladen. Lägg över dem på bakplåtspapper för att stelna. Förvara i kylskåp.

Odoppad kula, formad med mjölad hand.

Mozartkulor

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *