Kebab á la Morberg och spontabesök

Köpte för lite sen boken ’Per Morberg grillar’. Jag blev förtjust i de flesta recepten i boken. Bestämde mig igår för att testa ’Farish kebak med tsatsiki’. Kebabspett med vuxen smak. Framåt kvällen visade det sig sedan att vi fick spontanbesök av goda vänner. Då kom spetten väl till plats. Jag hade ändå ”halvdubblat receptet, 1,3 kg nötfärs, så spätten räckte och blev över till 4 vuxna och 3 ungdomar. (Ursprungsreceptet nedan räcker till 4-6 personer).

IMG_5628

Till 4-6 personer

12 grillspett

 Kebabspett

800 g finmalen lammfärs eller nötfärs

1 st gul lök

3 st vitlöksklyftor

0.5 dl färsk koriander

0.5 dl bladpersilja

5 st myntablad

2 st ägg

1 msk paprikapulver

1 tsk svartpeppar

1 msk spiskummin

1 tsk sambal oelek

Salt, efter smak

olivolja till pensling

 Tsatsiki

1 st gurka

2 tsk salt

2-4 st vitlöksklyftor

4 st grekisk yoghurt

1 msk pressad citron

1 msk olivolja

(Jag kryddade även med vitpeppar)

Garnering

svarta oliver

mynta

olivolja

 *

12 st grillspett

 Gör så här

 Kebab: Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke. Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med koriandern, bladpersiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand. Lägg det mixade i bunken med köttfärsen. Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka 10 cm långa. Trä upp korvarna på spett (olja in spetten först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt. Pensla med olja. Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.

Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni.

 Tsatsiki: Skala gurkan. Riv den på den grova sidan av rivjärnet eller skär den i 5 mm stora tärningar. Lägg den i en skål och strö på salt. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Lägg dem i en skål och tillsätt yoghurten, citronen och olivoljan. (Jag kryddade med vitpeppar). Häll av gurkspadet. Blanda ner gurkan i yoghurten och smaka av. Ställ såsen kallt. Garnera tsatsikin med svarta oliver och kanske lite finhackad mynta och några droppar olivolja.

 IMG_5629

IMG_5635

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *