Såsen som blir av skyn från denna kyckling är alldeles, alldeles underbar! Få ingredienser, men ändå en sån fullträff när det gäller smak.
Genom att dela den färska kycklingen och vika ut den, så förkortas tillagningstiden något.
Ugn: 175 grader i 50-60 minuter cirka
Ingredienser
1 hel färsk kyckling
50 gram smält smör
0,5 tsk sambal olek
0,5 msk soja, (kinesisk som färgar)
1½ dl mango chutney
1 tsk malen paprika
grädde, några deciliter
salt
vitpeppar
Ris
Grönsaker
Gör så här
Dela kycklingen på mitten, (inte rakt igenom dock vänd på den och vik ut den. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
Smält smör och rör ner sambal olek, mango chutney, soja och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stek i ugn på 175 grader i cirka 1 timma, (första halvtimman under folie och andra halvtimman utan folie). Tag ut kycklingen och kontrollera att köttsaften är klar. Spara/sila stekskyn. Häll några deciliter grädde i en kastrull. Sila ner stekskyn och krydda med salt och peppar. Koka upp såsen.
Serveringsförslag: Kokt ris och grönsaker eller sallad.
Länkkärlek: Kryddburken (som har vitlök ist för sambal olek, samt tipsar om att man kan byta ut grädden mot creme fraiche).